24.1 C
Slatina
joi,19 septembrie,2024

Ultimele Articole

De ce persoanele înalte sunt predispuse la varice? Cum prevenim tromboza venoasă?

- Advertisement -

Știința spune că înălțimea poate fi un factor de risc în dezvoltarea varicelor. Acest lucru este precizat de profesorii și cercetătorii de la Universitatea Stanford, care oferă dovezi prin studiile lor. Este oare înălțimea un factor de risc pentru această afecțiune? Cu cât ești mai înalt, cu atât probabilitatea de a face vene varicoase este mai ridicată? Iată ce spun cercetătorii:

Studiul care arată că înălțimea chiar este o cauză a venelor varicoase

Cercetătorii confirmă acest lucru prin studiul genetic de la med.stanford.edu. Studiul s-a făcut pe un număr de 400 000 de oameni. Specialiștii au examinat genele și au căutat cauze ce pot favoriza apariția varicelor. Rezultatele au arătat faptul că genele, care au legătură cu înălțimea unui om, pot oferi aspecte despre această afecțiune. Multe dintre gene sunt implicate în dezvoltarea scheletului și a vaselor de sânge. Acest lucru i-a făcut să concluzioneze că statura ar putea fi o cauză directă a varicelor

Profesorul și medicul chirurg în medicină cardiovasculară de la Centrul Medical al Universității Stanford, Nicholas Leeper, a spus că există o legătură între înălțimea unui om și dezvoltarea acestei afecțiuni. De asemenea, el a spus și faptul că nu știe cât de puternic este acest factor de risc pentru varice. Înălțimea unui om este asociată cu afecțiunea, ba chiar o poate provoca. Desigur există și alți factori de risc, ca de exemplu – vârsta, gradul de obezitate, viața sedentară, anumite boli și altele. 

Pentru a citi astfel de știri și a afla informații medicale foarte importante, vă sugerăm să vedeți site-ul de  știri medicale care prezintă ultimele noutăți în domeniu.    

Varicele provoacă nu doar probleme estetice, ci și simptome clinice. Cel mai adesea apar dureri la picioare, în zonele cu varice. Studiile epidemiologice asupra populației au arătat că prea multă muncă, respectiv statul ore în șir în picioare, reprezintă o cauză a acestei afecțiuni la membrele inferioare. Desigur influențează și alți factori: tipul muncii (pe care o fac vânzătorii, frizerii, coafezele), istoricul medical, înălțimea corpului (așa cum spuneam mai sus), greutatea corpului, dar și alți factori asociați. Munca în picioare, o perioadă îndelungată de timp, zi de zi, poate cauza dezvoltarea varicelor și agravarea lor.

Aici puteți afla lucruri foarte importante despre un tratament varice cu laser endovenos, care se face în România. Există și tratamente fără operație, cum este cel cu laser transcutan sau cu injecții sclerozante.   

Tromboza venoasă la picioare

O altă afecțiune gravă la picioare este tromboza venoasă. Și aceasta, la fel ca varicele, apare destul de frecvent la oameni. Din păcate este mult mai gravă, deoarece constă în formarea unor cheaguri de sânge în venele profunde de la picioare.  Această „coagulare anormală” numită tromb, în cadrul unei vene, este un pericol pentru sănătatea și viața pacientului. Medicii recomandă prevenirea acestei afecțiuni, pentru că tratamentul ei este mai complicat.

Factorii de risc ai trombozei venoase

Există anumiți factori de risc ai trombozei venoase, din care fac parte și anumite boli. După cum precizează medicii, unii pacienți au o predispoziție la tromboză. Menționăm că predispoziția la dezvoltarea trombozei se datorează unor boli de care ei suferă: cancer, boli de inimă, boli de plămâni, sindrom Hughes, trombofilie.

Unele persoane au o predispoziție pe fond genetic. În acest caz, ei trebuie să prevină boala pe tot parcursul vieții. În funcție de factorul în cauză, depinde și intensitatea afecțiunii, a simptomelor și pe baza acestora, se stabilește un tratament preventiv pentru viață.

Principalele simptome care indică afecțiunea sunt umflarea picioarelor, durerea la picioare, înroșirea pielii, senzație de picior cald la atingere. La apariția lor, trebuie mers la medic. Cunoașterea simptomelor cheagurilor de sânge poate ajuta în salvarea vieții. Un cheag de sânge din vasul de sânge de la picior se poate rupe, se poate deplasa prin fluxul de sânge la plămâni și poate pune viața acelei persoane în pericol.

Tromboza se poate diagnostica prin simptome, analize de sânge, ecografie, venogramă, dar și teste adiționale, cum sunt rezonanța magnetică nucleară și tomografia computerizată. 

Această afecțiune se poate preveni prin:

  • Mișcare, exerciții fizice pentru gestionarea greutății corporale
  • Alimentație echilibrată, cu un conținut scăzut de grăsimi
  • Controlul tensiunii arteriale, renunțarea la fumat
  • Evitarea alcoolului, a somniferelor
  • Schimbarea poziției picioarelor când se stă mult pe loc, sau pe scaun
  • Folosirea ciorapilor de compresie contra formării cheagurilor de sânge
  • Mișcarea labei piciorului dacă munca este sedentară, la birou
  • Mare atenție în alegerea medicamentelor, a efectelor adverse pe care acestea le au.

În epoca Internetului, cu atât de multe informații la dispoziția tuturor, oamenii pot afla diferite aspecte cu privire la problemele de sănătate și dacă acestea sunt îngrijorătoare, trebuie să meargă la un medic de familie sau de specialitate.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți