1 C
Slatina
sâmbătă,11 ianuarie,2025

Ultimele Articole

Casa Teodorescu, imobilul istoric în care s-au pus bazele primei școli de fete din Slatina

- Advertisement -

O clădire veche, de o frumusețe aparte, care însuflețește încă strada Horia din Slatina, este casa în care a locuit fondatorul primei școli de fete din oraș, lt. col. Nicolae Teodorescu. Este cel care, alături de soția sa Maria Teodorescu, au înființat, în anul 1921, Școala de Fete care funcționa în actuala cancelarie a Școlii Nr. 1.  

„Casa lt. colonel Nicolae și Maria Teodorescu de pe str. Horia. Ne reține atenția prin monumentalitatea intrării străjuită de coloane cu capiteluri compozite și fronton triunghiular, elemente specifice stilului neoclasic”, scrie cunoscutul istoric Aurelia Grosu.

Casa în care funcționa o parte din activitatea Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate imobiliară, aflată în partea de jos a orașului, a aparținut unei familii care a avut un rol decisiv în dezvoltarea învățământului slătinean. „Școala Secundară de Fete, instituție extrabugetată, s-a înființat în anul 1921 din inițiativa unui comitet de profesori și părinți, al cărui președinte, lt. col. Nicolae Teodorescu, a stat o lună în București, pe cheltuiala sa, pentru o obține toate aprobările de la Ministerul Instrucțiunii Publice. Sub conducerea prof. Maria Teodorescu, Școala Secundară de Fete, ce funcționa în casa Urdăreanu (astăzi cancelaria Școlii gimnaziale nr. 1), câștigă un bun renume. În 1927 este transformată în liceu, care va beneficia de un local modern și spațios construit între 1929-1931 (în prezent Școala gimnazială nr.1)”, explică Aurelia Grosu.

Liceul de fete este vizitat și de ministrul Instrucțiunii Publice, dr. Constantin Angelescu, „ministru cărămidă”, pentru că în timpul mandatului său au fost construite cele mai multe școli. Lt. colonel Nicolae Teodorescu și Maria Teodorescu au două fete, Elena și Zoe, absolvente premiante ale Liceului de Fete. Elena se căsătorește cu Ilie Rădulescu, profesor de limba franceză la Liceul „Radu Greceanu” și director din anul 1938, numit cu simpatie „Mister Rădulescu” datorită ținutei elegante. În anul 1948 casa este naționalizată, prof. Ilie Rădulescu este întemnițat, iar pentru o scurtă perioadă de timp este arestată și soția sa, Elena Rădulescu. „Rând pe rând, în casă au funcționat mai multe instituții: Dispensar medical de pediatrie, Laborator de sănătate mintală, Notariat, Oficiul de cadastru și publicitate imobiliară. În prezent casa este abandonată, degradându-se pe zi ce trece. Și astfel, vom mai pierde o clădire din zestrea urbană a Slatinei”, mai scrie Aurelia Grosu.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți