13.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Legumicultorii olteni, la un pas de protest

- Advertisement -

E revoltă în rândul fermierilor, după ce noua guvernare anunță stoparea programului Tomata, dar și a subvențiilor anunțate pentru cultivatorii de usturoi, castraveți sau ardei. În Olt sunt cei mai mulți beneficiari ai ajutorului de minimis pentru roșiile cultivate în spații protejate.

Anunțat inițial pentru o perioadă de opt ani, cu scopul clar de a contracara importul de roșii, programul Tomata riscă să se termine, de anul viitor.

Reprezentanții fermierilor spun că au analizat noul program de guvernare și au aflat că se va renunța la acordarea sprijinului financiar pentru legumicultori. „Veşti proaste pentru legumicultori. În noul program de guvernare al PNL, toate programele (Tomata, Usturoiul și Programul de minimis pentru ardei, castraveți și vinete) vor fi anulate. Programul de guvernare PNL depus la Parlament, la capitolul 7, punctul 3, îşi asumă stoparea Programului Tomata”, a anunţat Florin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri.

Fermierii sunt îngrijoraţi că micile lor afaceri se vor duce de râpă fără ajutorul de minimis, care ajunge chiar şi la 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi cultivaţi, în cazul tomatelor. De aceea sunt hotărâţi să iasă în stradă, dacă noua guvernare nu va susţine micii producători. O primă întâlnire în vederea organizării de proteste ar urma să aibă loc chiar luni, la Slatina. „Luni, 28 octombrie, vom convoca la Slatina reprezentanții tuturor cooperativelor și conducerea Sindicatului Național al Legumicultorilor din România, pentru a pune în discuție și identifica soluții pentru a ne apăra programele care au avut succes și au adus plus valoare legumicultorilor români”, a mai explicat Florin Ciobanu.

Numai în judeţele Olt şi Dolj sunt aproximativ 10.000 de legumicultori care sunt gata să iasă în stradă.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți