Executivul a adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență care vizează reducerea numărului de ministere la 16, a anunțat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la finalul reuniunii Guvernului. De asemenea, au fost făcute modificări în unele ministere: Finanțe, Economie, Transporturi, Educație și portofoliul Muncii.
„Al doilea act normativ adoptat astăzi în ședința de Guvern este OUG privind unele măsuri la nivelul administrației publice centrale. Pe scurt, vorbim despre restructurarea Guvernului, reducerea numărului de ministere, la 16 în actualul Guvern, care a implicat modificarea mai multor acte normative”, a declarat Ionel Dancă, potrivit Mediafax, la finalul primei ședințe oficiale a noului Executiv.
Ce instituții a trecut Cabinetul Orban în subordinea Finanțelor
La nivelul Ministerului Finanțelor este preluat în subordine Oficiul Național al Jocurilor de Noroc de la Secretariatul General al Guvernului. Finanțele vor prelua și Oficiul Național pentru Combaterea și Prevenirea Spălării Banilor. De asemenea, Compania Națională Loteria Română trece în subordonarea Ministerului de Finanțe, în urma modificărilor prevăzute în OUG, potrivit șefului Cancelariei premierului.
La nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG) vor fi înființate mai multe departamente, printre care și cel pentru relația cu Republica Moldova. Departamentul a fost înființat și după ce PMP solicita PNL înființarea Ministerului pentru Relația cu Republica Moldova.
Cât despre Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, acesta va conține: Întreprinderile Mici și Mijlocii, Turismul, Mediul de Afaceri și Energia.
Va fi o comasare și la Ministerul Transporturilor unde vor fi comasate Comunicațiile și Tehnologia Informațională, potrivit lui Ionel Dancă. În acest caz, situația Agenției pentru Agenda Digitală, care se afla la Ministerul Comunicațiilor, prin reorganizare, devine Autoritate pentru Digitalizarea României, la nivelul Sceretaritului General al Guvernului (SGG).
La nivelul Ministerului Educației și Cercetării va fi reorganizat prin preluarea activității și structurilor specializate de la Ministerul Cercetării și Inovării, preluate la Ministerul Educației și coordonate de un secretar de stat.
La nivelul Ministerului Muncii este înființată Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, care va prelua atribuțiile care reveneau anterior altor două instituții și anume Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, respectiv Autoritatea Națională pentru Protecția drepturilor Copilului și Adopție.
Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat.
La SGG este înființat departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Autoritatea pentru Digitalizare României, departamentul pentru relația cu Parlamentul și departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Tot la SGG sunt transferate în subordinea companiilor de transport al Energiei, respectiv Transelectrica și Transgaz, conform actului normativ adoptată de Guvern.
Sursa: digi24.ro