DSP Olt: Încă 17.550 de doze primite pentru vaccinarea antigripală

O nouă tranşă de vaccin gripal a intrat marţi în Depozitul Antiepidemic al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, iar de miercuri acesta a început să fie distribuit în judeţ. Este vorba de 17.550 doze de Influvac Tetra, din celelalte două tranşe primite până acum, care au însumat 19.320 de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere, s-au realizat deja 13.936 de doze.

Specialiştii în sănătate publică spun că tranşele de vaccin gripal primite până acum acoperă aproximativ 50% din necesarul solicitat, având în vedere că pentru sezonul rece 2019 – 2020, în Olt au fost catagrafiate 74.196 de persoane considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal. „O nouă tranşă de 17.550 doze de vaccin gripal a intrat marţi după-amiaza în Depozitul Antiepidemic al DSP Olt. După recepţia acestora s-a transmis e-mail de informare/înştiinţare către unităţile vaccinatoare ca începând de miercuri, 6 noiembrie, să se prezinte la Compartimentul de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile pentru ridicarea dozelor repartizate, cu respectarea managementul lanţului de frig. Cantitatea primită în cele trei tranşe, respectiv 36.870 doze, acoperă un procent de aproximativ 50% din necesarul solicitat (74.196 n.r.), care se referă exclusiv la persoanele din grupele populaţionale la risc  care acceptă vaccinarea antigripală”, a spus Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al direcţiei.

Din cantitatea distribuită în primele două tranşe (19.320 doze n.r.), până acum au fost realizate 13.936. Statisticile DSP Olt arată că săptămâna trecută au fost imunizaţi cei mai mulţi olteni, respectiv 8.278. Din totalul de 13.936 persoane vaccinate antigripal în judeţ, cele mai multe sunt cele cu vârsta de 65 de ani şi peste – 7.774, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane – 3.432, medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire copii sau bătrâni şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii – 2.495, persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt – 163, gravide – 61 şi copii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi cinci ani – 11.

Deşi numărul oltenilor imunizaţi împotriva gripei sezoniere a crescut considerabil, în judeţ numărul cazurilor de îmbolnăvire cu viroze sau pneumonii s-a menţinut constant. Săptămâna trecută, au fost 1.648 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute cu 98 de internări şi 600 de pacienţi cu pneumonii, dintre care 114 au rămas internaţi în unităţile spitaliceşti cu paturi din judeţ. Ponderea este deţinută în continuare grupele de vârstă cuprinse între 0 şi 19 ani. Specialiştii în sănătate publică spun că vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică.  

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<