În ultima săptămână a lunii noiembrie, numărul oltenilor diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii a fost în creştere faţă de săptămâna anterioară. Peste 1.700 de persoane au ajuns la medicul de familie sau spital cu astfel de acţiuni respiratorii, iar peste o sută dintre ei au fost şi internaţi în unităţile spitaliceşti cu paturi din Olt.
Datele Direcţiei de Sănătate Publică Olt arată că 1.216 dintre olteni au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute, iar 34 dintre ei au fost internaţi în spital, în timp ce 491 au fost diagnosticaţi cu pneumonii, 80 dintre ei fiind internaţi. Ponderea este deţinută în continuare de bebeluşi, copii şi tineri cu vârsta de până în 19 ani. Potrivit specialiştilor în sănătate publică, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii n.r.) a fost de 1.707 şi a fost cu aproximativ 5% mai mare comparativ cu acceaşi săptămână a sezonului trecut când au fost 1.620 de cazuri.
Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsura profilactică, de accea la nivelul judeţului Olt au ajuns de la Ministerul Sănătăţii 52.670 de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare din sezonul rece 2019 – 2020. Dozele au fost distribuite gratuit, dintre acestea fiind administrate deja 48.432.
Până acum, cei mai mulţi olteni vaccinaţi antigripal au fost vârstnicii de 65 de ani şi peste, respectiv 26.888. Datele centralizate de DSP Olt arată că s-au mai imunizat 17.977 de persoane cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, 2.985 de medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire copii sau bătrâni şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii, 406 persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, 90 de gravide şi 86 de copii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi cinci ani.
Cătălin FIRCOIU