11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Puţin peste o mie de doze rămase pentru vaccinarea antigripală a oltenilor

- Advertisement -

Numărul oltenilor care s-au imunizat împotriva gripei sezoniere a continuat să crească şi săptămâna trecută, însă la ora actuală puţin peste o mie de doze au mai rămas pentru vaccinarea antigripală a persoanelor care fac parte din grupele populaţionale considerate la risc pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acest lucru.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Olt, din cele 52.670 de doze de vaccin gripal repartizate de Ministerul Sănătăţii cu titlu gratuit judeţului Olt, în prezent mai sunt de administrat doar 1.394 de doze.

Toate dozele de vaccin primite au fost distribuite către spitale, cabinetele medicilor de familie, dar şi altor unităţi sanitare din judeţ, iar numărul oltenilor care s-au imunizat împotriva gripei sezoniere în sezonul rece 2019 – 2020 este de 51.276. Cei mai mulţi vaccinaţi antigripal sunt vârstnicii de 65 de ani şi peste, respectiv 28.470, urmaţi de persoanele cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane – 19.205. Totodată, s-au mai imunizat 2.999 medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire copii sau bătrâni şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii, 406 persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, 95 de gravide şi 101 copii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi cinci ani.   

Deşi numărul vaccinaţilor antigripal a crescut, în prima săptămână a lunii decembrie au fost totuşi 1.620 de olteni diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii. 1.176 dintre ei, cu 63 de internări, au avut infecţii respiratorii acute, în timp ce 444, cu 87 de internări, au fost cu pneumonii. În continuare cele mai multe îmbolnăviri au fost în rândul bebeluşilor, dar şi a copiilor şi tinerilor cu vârsta de până în 19 ani.

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, inclusiv gripă clinică şi pneumonii, a fost săptămâna trecută de 1.620, cu peste 15% mai mic comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului rece trecut, când a fost de 2.018. Specialiştii în sănătate publică spun că vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsura profilactică.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți