15.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Comuna Mărunței, lovită de pestă înainte de Crăciun

- Advertisement -

Pesta porcină africană a fost confirmată la o fermă din comuna Mărunței. 58 de porci au fost uciși preventiv și s-a dezinfectat întreaga gospodărie. Mai multe localități au fost incluse în zona de protecție a focarului, transportul porcilor și al cărnii de porc fiind total interzise.

Pesta porcină africană amenință și comuna Mărunței, după ce boala a fost confirmată într-o gospodărie de la marginea satului, unde erau crescuți 58 de porci. Medicii veterinari au decis să îi ucidă pe toți preventiv, după ce analizele de laborator au indicat prezența virusului în exploatație.

„Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, la data de 15 decembrie, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate”, au anunțat reprezentanții Direcției Veterinare Olt.

Localitatea Mărunței, cu satele Mărunței, Gigartu, Bălănești și Malu Roșu, sunt în zona de protecție a focarului. Alte șase localități, Fărcașele, Drăgănești Olt, Dobrosloveni, Coteana, Izvoarele, Vâlcele,  dar și mai multe fonduri de vânzătoare din zonă, sunt și ele în aria de supraveghere. Peste tot, transportul porcilor vii și al cărnii de porc este strict interzis. Veterinarii fac din nou apel la înțelegerea cetățenilor, care ar trebui să țină cont de anumite reguli pentru a evita îmbolnăvirea porcilor.

„Asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor. Este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine. Este, de asemenea,  interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic”, mai spun medicii veterinari.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți