9.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

2019, anul promisiunilor onorate la Slatina

- Advertisement -

Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul memorabil pentru Slatina și pentru slătineni. Investiții importante, începute cu ani în urmă, au devenit realitate, în timp ce alte proiecte de dezvoltare au avansat. Parcul Tineretului și restauratul Mc Donald’s sunt noile puncte de atracție ale orașului. La acestea se adaugă multe șantiere de asfaltare deschise, plus multe alte proiecte europene în valoare de peste 100 de milioane de lei.

2019 a fost anul în care autoritățile din Slatina au surprins locuitorii orașului cu investiții de anvergură. A fost anul în care Slatina s-a înscris pe harta orașelor europene, cu un imens parc nou și cu un restaurant Mc Donald’s cu cel mai modern sistem de servire. Acestea au fost marile proiecte, la care municipalitatea a lucrat intens în ultimii ani, iar în 2019 a urmărit pas cu pas realizarea lor.

În luna februarie, primarul Emil Moț vizita noul șantier și mărturisea cât de lung a fost drumul de la idee și până la realizarea efectivă a zonei de plimbare și relaxare. Tot în februarie, cei de la McDdonald’s făceau demersuri pentru obținerea documentelor necesare construcției restaurantului din parc.

Pe 1 aprilie 2019, s-a deschis șantierul, iar pe 20 august, restaurantul s-a deschis, spre bucuria a mii de slătineni care au venit în prima zi să guste preparatele delicioase de la Mc Donald’s. Edilul Emil Moț le-a mulțumit celor de la McDonald’s că au investit în Slatina și a promis că municipalitatea îi va ajuta în continuare pe cei care vor să își deschidă afaceri care aduc locuri de muncă.

În aceeași perioadă se lucra intens la amenajarea noului parc. Pe 30 august, zona de agrement a fost inaugurată cu un festival street food, primul de acest gen din oraș. Aproximativ 20.000 de oameni au venit în acel week-end în parcul nou, devenit astfel cartea de vizită a Slatinei. În paralel, trei firme de construcții deschideau șantiere de asfaltare în mai multe zone ale Slatinei. Mai întâi în cartierul Toamnei, apoi în Cireașov, Satul Nou și Clocociov. S-a asfaltat în continuu, începând din luna lulie și până la sfârșitul anului.

Acesta a fost primul din cele peste 100 de obiective incluse de municipalitate în acordul cadru pentru a fi asfaltate în următorii ani. Un alt proiect important pentru traficul din Slatina, consolidarea și reabilitarea Variantei Oituz, a început în 2019. Pe 20 noiembrie s-a dat startul lucrărilor pe cele trei străzi care fac parte din varianta de ocolire a orașului: Pitești, Oituz și Bulevardul Constantin Brâncoveanu. Investiția depășește 35 de milioane de lei, fondurile fiind alocate din bugetul local. Autoritățile au inclus în proiect lucrări ample de modernizare, care presupun refacerea totală a carosabilului, dar și consolidarea zidului de sprijin al străzii Oituz și pasarele pietonale.

Un alt proiect de infrastructură care va scoate traficul greu din oraș este centura mediană a Slatinei. În 2019, autoritățile au pregătit licitația pentru desemnarea constructorului. Drumul va porni din șoseaua care duce către Pitești, din zona Alro și va ajunge în zona industrială de pe strada Drăgănești, pentru ca apoi să ajungă în drumul expres. Valoarea proiectului depășește 58 de milioane de lei. Lungimea drumului este de 5,6 kilometri, șoseaua având o lățime de 10 metri, cu o bandă jumătate pe sens. Șase parcări pentru tiruri și mașinile de marfă vor fi dispuse pe acest traseu, fiind eliberate astfel străzile Cireașov, Pitești și Drăgănești, sufocate în prezent de mașinile mari. E nevoie de o ultimă aprobare în parlament, pentru demararea acestui proiect.

Pe lângă toate aceste investiții derulate din bugetul local, Primăria Slatina a reușit să atragă sume importante din fonduri europene. Pe 18 aprilie s-a semnat primul contract de finanțare, în valoare de 5 milioane de euro, pentru refacerea sistemului de iluminat stradal. Banii vor fi suficienți pentru înlocuirea tuturor becurilor vechi, dar și pentru extinderea sistemului de iluminat stradal. Acesta este primul dintr-o serie de 12 proiecte depuse de administrația locală la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, pentru a obține bani europeni. În noiembrie 2019, Primăria Slatina a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea a zece autobuze electrice. Acestea vor înlocui în totalitate vechile mijloace de transport în comun, spun autoritățile. În plus, condițiile de călătorie se vor îmbunătăți substanțial. Proiectul are o valoare de peste 25 de milioane de lei, banii fiind alocați în cea mai mare parte din fonduri europene.

Tot din fonduri europene se vor amenaja piste pentru biciclete, se va reabilita Colegiul Economic, se vor reface stațiile de autobuz și se vor monta semafoare inteligente în oraș. La finalul lunii noiembrie, Primăria Slatina a semnat încă trei contracte de finanțare pe fonduri europene, toate în domeniul mobilității urbane. Autobuzele vor circula în siguranță, pe străzi modernizate, iar circulația lor va fi monitorizată dintr-un dispecerat performant. De asemenea, sistemul de semaforizare va fi unul inteligent în marile intersecții, dar și la trecerile de pietoni cele mai aglomerate. Proiectul presupune implementarea unui sistem integrat de management al traficului, valoarea investiției fiind de peste 12 milioane de lei.

Tot în 2019, au început lucrările de modernizare a esplanadei din Slatina. Este un proiect îndrăzneț, în valoare de aproape 9 milioane de lei, care prevede refacerea totală a zonei. Va fi un spațiu deschis, cu arteziene mai multe și pavaje noi, de unde se va vedea perfect priveliștea parcului din orașul de jos.

Simona VÂRBAN

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți