9.7 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani, vaccinate împotriva cancerului de col uterin

- Advertisement -

Fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani din Olt vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, campania fiind reluată la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, după ce acum 12 ani campania de vaccinare anti HPV a fost un eşec. 350 de copile ar urma să fie vaccinate, serul pentru imunizare fiind primit în perioada următoare de medicii de familie, anunţă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Potrivit DSP, strategia noii campanii prevede două etape de identificare a persoanelor eligibile la vaccinarea anti HPV, în prima etapă fiind identificate persoanele care doresc vaccinarea, cuprinse între grupa de vârsta 11 – 14 ani, cât şi persoane peste 14 ani, perioada de catagrafie referindu-se la anii 2017 – 2018, în a II-a etapa derulată în anul 2019 fiind catagrafiate fete între 11 şi 14 ani, apte pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin şi care au fost prevăzute în calendarul vaccinării obligatorii. Cumulat, numărul copilelor din Olt care vor fi imunizate este de 350, spun specialiştii în sănătate publică.

Începând cu această lună, serul pentru imunizare ar urma să ajungă la medicii de familie olteni care vor demara campania de vaccinare. „Materialul biologic (vaccin HPV – Gardasil 9) se află în Depozitul Central Unifarm şi urmează a fi distribuit către direcţie, pentru declanşarea campaniei de vaccinare. Eliberarea vaccinului HPV către medicii de familie, care l-au solicitat pentru fetele eligibile la vaccinare, conform catagrafiilor întocmite, ai căror părinţi sau reprezentanti legali au depus cerere în perioada 2017 – 2018, se va face de DSP, începând cu luna ianuarie”, spun reprezentanţii instituţiei sanitare.

Fiecare medic de familie va primi, totodată, materiale educative referitoare la HPV şi vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, necesare pentru a susţine conversaţiile cu pacientele pe această temă. Raportarea privind realizările la vaccinarea anti HPV va fi făcută luna, data unei prime raportări fiind 5 februarie, mai anunţă DSP Olt.  

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți