25.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Pesta porcină se extinde alarmant. Încă patru focare confirmate

- Advertisement -

Medicii veterinari au confirmat zilele acestea încă patru focare de pestă porcină africană, pe raza județului. Zeci de porci din două gospodării din comuna Vișina, dar și mistreții de pe fondul de vânătoare din Cârlogani, au fost uciși preventiv.

Apar noi focare de pestă porcină africană în Olt, unul dintre județele din țară cel mai grav afectate de acest virus.

Boala a ucis 23 de porci din două gospodării, în comuna Vișina. „În data de 23 ianuarie, în baza buletinelor de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, au fost confirmate două focare de pestă porcină africană la porci din două gospodării nonprofesionale din localitatea Vişina şi două cazuri la doi mistreţi găsiţi morţi pe fondul cinegetic 15 Cârlogani”, a explicat Venera Popa, purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt.

La sediul Instituţiei Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, în vederea supunerii spre aprobare a planului de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în gospodăriile din Vişina, dar și pe fondul cinegetic 15 Cârlogani.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială încă din stadiul de suspiciune, au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale.

În continuare, târgurile de animale vii rămân închise. De asemenea, comercializarea sau transportul sub orice formă a porcilor vii, cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție sunt interzise. Cilieni, Sprâncenata, Slăveni și Orlea, localități în care, anul trecut, toți porcii au fost uciși, sunt în continuare sub restricții sanitar-veterinare, iar oamenii nu au voie să crească porci.

Simona VÂRBAN

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți