1.2 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Expoziţie mondială despre ceai, un eveniment inedit la muzeul din Slatina

- Advertisement -

Reprezentanţii Muzeului Judeţean Olt organizează joi, cu începere de la ora 17:00, o nouă expoziţie care se adresează publicului slătinean, şi nu numai. Este un eveniment inedit, având în vedere că cei care o vor vedea învaţă povestea ceaiului.

Expoziția internațională „Ceai, dragoste și lume” este evenimentul la care ne invită Muzeul Județean Olt, cu sediul în Slatina, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Tianjin, Asociația Esperanto din Tianjin, Baza Internațională de ceai – China, Asociația pentru popularizarea orașului Hangzhou ca oraș al ceaiului, având ca partener APIO – Asociația pentru Promovarea Învățământului în Industria Ospitalității.

Până acum expoziţia a ajuns în China, Germania, Cehia, Rusia, Lituania, Uzbekistan şi iată, acum, la Slatina.  

Ceaiul, a doua cea mai consumată băutură din lume după apă, a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea, fiind adus de un misionar portughez în timp ce călătorea cu caravana între Portugalia și China. Dacă la început oamenii au folosit în principal ceaiul pentru scopuri medicinale, iată că acum înfrumusețează momente bune și normalizează momente tensionate. În general, fiecare tip și gust de ceai se potrivește cu un anumit moment – poate fi o oră a zilei, poate fi o stare, poate fi o rutină personală. Toate creează o asociere specifică, o experiență senzorială printr-un gust autentic, aromat și delicios.

Ceaiul este o băutură cu multă istorie, încărcată de ritual și poezie, spun reprezentanţii Muzeului Judeţean Olt în invitaţia pe care o adresează publicului la expoziţie. „V-ați gândit vreodată la istoria din spatele unei cești de ceai sau la modul în care planta a fost crescută și ceaiul a fost pregătit? Deşi numeroase varietăți de ceai sunt încă pregătite în modul tradițional, maniera în care bem ceaiul s-a schimbat substanțial – în lumea ocupată de azi, majoritatea oamenilor își beau ceaiul pe fugă și puțini sesizează dacă e un ceai banal, produs în masă sau un amestec de calitate cu o aromă unică. Vă așteptăm cu drag să ne treceți pragul joi, să povestim împreună despre ceai, despre arta savurării lui, despre plăcerea pe care ne-o oferă, despre micile momente de evadare, despre lumea pe care ne-o deschide. În fiecare ceașcă de ceai e o lume întreagă și noi o vom descoperi împreună”, spune Laurenţiu Guţică, directorul muzeului din Slatina.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți