Se strică vremea. Meteorologii anunță ninsori în zona de sud a țării

După câteva zile în care ne-am bucurat de temepraturi ridicate în termometre, vremea schimbă foaia. Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de răcire accentuată, ninsori, strat de zăpadă și intensificări ale vântului, care va afecta întrega țară, în zona de sud din care face parte și județul Olt fiind așteptate ninsori cu depunerea unui strat consistent de zăpadă, dar și un cod galben de ninsori moderate cantitativ și viscol care va afecta mai ales zona montană a României.

Informarea meteorologică intră în vigoare din după-amiaza zilei de sâmbătă, ora 18:00, și este în vigoare până miercuri, 25 martie, la ora 08:00.

„Vremea se va răci accentuat în toată țara, devenind treptat deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie. În noaptea de sâmbătă spre duminică și în cursul zilei de duminică aria precipitațiilor, predominant sub formă de ninsoare, va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane și local Transilvania, Maramureș și Moldova. Din a doua parte a nopții de duminică spre luni precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare în cea mai mare parte a țării și se va depune strat de zăpadă, mai consistent îndeosebi în zonele de munte și în regiunile sudice. Izolat vor fi posibile depuneri de polei. Temporar vântul va prezenta intensificări în majoritatea regiunilor, în general cu viteze de 50 – 60 de kilometri pe oră, iar pe crestele montane va sufla tare, viscolind și spulberând zăpada”, anunță ANM.

Informarea meteo a fost primită de pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt care au transmis-o tuturor celor 112 comitete locale pentru situații de urgență din județ și instituțiilor din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt.

Codul galben de vreme rea intră în vigoare de sâmbătă seara, ora 20:00, și va expira în noaptea de duminică spre luni, la ora 02:00. Meteorologii spun că din seara zilei de sâmbătă va ninge moderat (cantități de precipitații în jur de 15 litri pe metru pătrat n.r.) în zona Carpaților Orientali și nordul Moldovei, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Pe parcursul zilei de duminică aria ninsorilor va cuprinde și Carpații Meridionali, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55 – 70 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<