3.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Mieii de Paște vor putea fi sacrificați și în gospodăriile oierilor

- Advertisement -

Oltenii care obișnuiau să își cumpere miel de Paște din târgurile temporare, trebuie să meargă direct la stână anul acesta. Trebuie să găsească însă o fermă care să dispună de condiții minime, cu un spațiu de sacrificare curat, dotat cu apă curentă. Autoritățile au decis să nu mai amenajeze, cel puțin anul acesta, târguri de miei, pentru a evita aglomerările de oameni.

COVID-19 schimbă regulile de comercializare a mieilor, de Paște. Spațiile deschise în fiecare an, de regulă în Săptămâna Mare, pentru cei care voiau să cumpere direct de la producători, vor rămâne închise anul acesta. Astfel, cei care vor să își achiziționeze miel sau ied trebuie să se orienteze fie către abatoare, unde se pot sacrifica în siguranță animalele, fie către gospodăriile orierilor, dacă abatoarele sunt prea departe. Pentru cea de-a doua variantă, se vor respecta condiții stricte de igienă.

„La nivelul judeţului Olt există două abatoare autorizate sanitar veterinar, Scorniceşti şi Potcoava. Având în vedere situaţia generată de evoluţia pandemiei COVID-19, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, în cazuri excepţionale, când distanţa de la fermă/exploataţia autorizată este mare, făcând imposibilă deplasarea până la abator, se poate aproba amenajarea unui spaţiu temporar, care îndeplineşte condiţiile de igienă, bunăstarea animalelor, eliminarea subproduselor, astfel încât sacrificarea mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi organelor, pentru sacrificare miei la nivelul fermei/exploataţiei autorizată/înregistrată sanitar veterinar. Carnea de miel rezultată din sacrificarea în astfel de spaţii se comercializaeză doar către consumatorul final”, anunță Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

Crescătorii de animale au fost informați în legătură cu noile reguli și spun că vor fi pregătiți să asigure toate condițiile de igienă impuse de medicii veterinari.

Anul trecut, au funcționat târguri de miei în localitățile Osica de Sus, Balş, Slătioara, Slatina, Drăgăneşti Olt şi Caracal. Toate sacrificările s-au făcut sub supravegherea medicilor veterinari.

Simona VÂRBAN

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți