2.2 C
Slatina
vineri,18 octombrie,2024

Ultimele Articole

Prefectul de Olt cere mai puțini călători în mijloacele de transport. Sprijin pentru vârstnici și oamenii fără adăpost

- Advertisement -

Autoritățile au luat măsuri după ce, acum două zile, într-un microbuz oprit de polițiști la Valea Mare s-au găsit 36 de pasageri în loc de 21, șoferul mijlocului de transport în comun fiind amendat cu 12.000 de lei. Prefectul de Olt Florin Homorean a cerut ca numărul călătorilor să fie redus, mai ales că suntem în plină pandemie de coronavirus, distanța dintre aceștia fiind de minimum un metru. Pe lângă această decizie, reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat primăriilor din județ să asigure măsuri de sprijin tuturor vârstnicilor de peste 65 de ani, dar și oamenilor fără adăpost.  

Prefectul Florin Homorean, care este și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt, a supus aprobării Grupului de Coordonare pentru Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase, constituit în județ la începutul săptămânii, ca furnizorii publici și privați de transport persoane să asigure distanța minimă de un metru între călători, cu reducerea corespunzătoare a numărului de pasageri, dar și efectuarea dezinfectării frecvente a interiorului mijlocului de transport.

„Pentru punerea în practică a măsuri de respectare a distanței sociale, la nivelul municipiului Slatina, s-a dispus sprijinirea operatorului local de transport cu efective din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat remis de Prefectura Olt.

Cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare 2 din 2020, prefectul de Olt a solicitat autorităților publice locale identificarea, în regim de urgență, a persoanelor în vârstă de peste 65 ani, care nu au susținători sau altă formă de ajutor, precum și identificarea și aplicarea tuturor măsurilor de sprijin, în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor. Potrivit unei situații, actualizată săptămânal de Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) Olt, până acum au fost identificate în județ 3.209 persoane care se află în această situație.

Totodată, potrivit Ordonanței Militare 3 din 2020, primăriilor din județ le-a fost solicitat să identifice persoanele fără adăpost și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora. Situația va fi transmisă către CJCCI, urmând a fi actualizată săptămânal. „Facem apel la toți cetățenii județului Olt să respecte cu strictețe măsurile impuse de ordonanțele militare și să circule numai pentru motivele excepționale invocate în actele normative adoptate pe perioada stării de urgență. Referitor la cazurile particulare de deplasare, ordonanțele militare au scopul de a proteja sănătatea populației, toate deplasările permise făcându-se numai în ipotezele limitative prevăzute și întotdeauna pe propria răspundere. Aprecierea, în concret, a oportunității și urgenței deplasării, precum și a circumstanțelor acestei deplasări revine fiecărei persoane în parte, care ar trebui să exercite această apreciere cu responsabilitate”, se mai arată în comunicat.

Modelul declarației pe proprie răspundere poate fi descărcat de pe site-ul Prefecturii Olt – https://ot.prefectura.mai.gov.ro/.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți