13.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

ISU Olt avertizează: Aveți grijă când dați foc la vegetația uscată, pe timpul curățeniei de primăvară

- Advertisement -

A venit primăvara, iar în această perioadă locuitorii din Olt desfășoară, cu o mai mare frecvență, acțiuni de curățare și igienizare a gospodăriilor, livezilor sau a viilor de vegetație uscată. Pompierii din cadrul ISU îi avertizează astfel pe cetățeni care sunt pericolele la care s-ar putea expune în momentul în care dau foc la vegetația uscată sau la alte materiale de orice natură.  Numai statistica de anul trecut arată faptul că din cele 1.125 de incendii produse pe teritoriul județului, 357 s-au produs la gospodării, anexe și bunuri ale populației.

Potrivit ISU Olt, pe timpul curățeniei de primăvară, resturile şi vegetaţia uscată sunt distruse de cetățeni prin ardere, iar astfel de acțiuni pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare, care afectează locuințe sau anexe gospodărești și pot duce și la pierderi de vieți omenești.

Pentru a scoate de sub pericolul incendiilor locuinţele şi gospodăriile cetăţeneşti din judeţul Olt, pompierii reamintesc populației principalele reguli pe care trebuie să le respectate în această perioadă a anului.

Focul deschis nu se foloseşte în locuri cu pericol de incendiu, în apropierea locuințelor, a anexelor gospodărești, lângă depozitele de furaje, pe câmpuri şi mirişti în apropierea pădurilor, precum şi în interiorul acestora, transmit reprezentanții ISU. „Este interzisă arderea materialelor de orice natură, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale pe timp de vânt. Păstraţi o rezervă de apă lângă locul unde aţi făcut focul, pentru a-l putea stinge imediat în cazul în care aţi considera că este pericol de a se extinde. Colectaţi în grămezi vegetaţia uscată şi resturile vegetale, în cantităţi astfel încât arderea să poatã fi controlată. Faceţi focul doar în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Curăţaţi de vegetaţie suprafaţa din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cel puţin cinci metri. Faceţi focul numai pe timp de zi și supravegheaţi permanent arderea. Anunţaţi orice incendiu la Numărul Unic 112 și acționați, cât este rațional posibil pentru limitarea propagării focului”, se arată într-un comunicat remis de ISU Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți