Munca de peste iarnă a mai multor legumicultori din comuna Grădinari a fost distrusă în prima zi de Paște, după ce o vijelie de doar zece minute a pus la pământ câteva solarii, în timp ce altele au rămas fără folia cu care erau acoperite.
Peste 70% dintre localnicii din Satu Nou, comuna Grădinari, sunt legumicultori, iar în Duminica Paștelui aceștia au rămas fără tot ceea ce au muncit de-a lungul iernii.
În jurul orei 18:00, în zonă s-a abătut o vijelie care nu a durat decât zece minute, iar aproape totul a fost distrus. Structurile metalice, cu tot cu stâlpii betonați, ale mai multor solarii au fost smulse cu totul, iar altele au rămas fără folia care le proteja de intemperii. Însă, ceea ce s-a întâmplat în prima zi de Paște nu a putut fi evitat, iar multe dintre culturi au fost aproape compromise. Solarii cu varză timpurie, ceapă verde, usturoi verde, verdețuri, dar și tomate, care ar fi putut ajunge pe piață în maximum două săptămâni, au fost distruse, iar pentru multe dintre aceste culturi legumicultorii au avut cheltuieli considerabile, ținând cont că din luna februarie aceste spații protejate erau încălzite.
Pagubele cauzate de vijelia puternică se ridică de la 12.000 de lei, însă ajung și până la 40.000 – 50.000 de lei, spune un legumicultor cu două solarii serios afectate. „Sunt afectați toți, într-o măsură mai mare sau mai mică. Undeva la 12.000 de lei este paguba medie, iar între 40.000 – 50.000 de lei are aici pagubă o colegă. I-a fost distrusă structura, solar construit anul acesta, numai pe manoperă a dat 5.000 de lei. Avem un băiat care avea solarul încălzit, se chinuie din februarie, cu sobe, cu tunuri de încălzire, s-a compromis tot. Cu ce mai poate duce planta nu știu dacă e de ajuns să-și mai scoată investiția”, a declarat fermierul Mihai Chesnoiu.
Ceea ce au investitit nu mai pot recupera din culturile care le-au rămas în picioare, în urma vijeliei, mai spun legumitorii. Pierderile sunt și mai mari, având în vedere că localnicii au rămas și cu mașinile încărcate de marfă înainte de Paște, aceștia neputând să-și scoată produsele pe piață, iar acum sunt compromise.
„În urma fenomenelor extreme, în special vânt, din data de 19 aprilie, în jurul orei 18:00, mare parte din solariile pe care le am în proprietate au fost distruse. Vijelia mi-a distrus foliilev și structurile fixate în ciment au fost scoase din pământ. După o primă evaluare, pagubele depășesc 40.000 de lei. De asemenea, există mai mulți fermieri afectați în zonă, care la fel au pagube însemnate”, a spus Alexandra Cepăreanu, o tânără din Satu Nou, Grădinari, care se ocupă cu legumicultura.
Acum, în termen de 24 de ore, fermieii păgubiți trebuie să se adreseze autorităților locale, pentru ca pagubele să le fie evaluate și să poată primi despăgubiri. Legumicultorii ale căror solarii și culturi le-au fost afectate, nu aveau bunurile respective asigurate.
„Fermierii trebuie să se adreseze la autortățile din cadrul administrației publice locale, cu privire la situația produsă, se va face o evaluare la nivel local, se va constitui o comisă la nivelul Primăriei Grădinari, în cazul de față, și se întocmește un raport operativ care trebuietransmis către Direcția Agricolă Județeană și Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt. După aceea, comisia stabilită prin ordin de prefect pentru constatarea pagubelor comise de calamități naturale, se va întruni și va analiza documentele transmise de comisia locală și vor hotărî în consecință care sunt pierderile suferite, pentru a fi acordate despăgubirile necesare. În termen de 24 de ore de la producerea pagubei, legumicultorii trebuie să notifice autoritatea locală, care va transmite raportul operativ către Direcția Agricolă și ISU. Deja am vorbit cu domnul primar (Mihai Ioana n.r.), se fac acolo evaluări, mâine dimineață avem raportul și constituim comisia județeană de evaluare a pagubelor”, a spus Florin Homorean, prefectul județului Olt.