10.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Cod galben de ploi torențiale și instabilitate atmosferică în Olt

- Advertisement -

Meteorologii au emis sâmbătă două avertizări de vreme rea, iar ambele vor afecta și județul Olt. Una dintre atenționări este de cod galben, care este în vigoare de duminică la prânz și până luni noaptea, la ora 22:00, fenomenele anunțate fiind ploi torențiale și instabilitate atmosferică.

Prima informare meteorologică emisă de reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie este valabilă de sâmbătă, la ora 13:00, și expiră duminică, la prânz. În zona de sud vest a țării, din care face parte și Oltul, sunt prognozate averse cu descărcări electrice, vijelii și grindină. „Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice, sud-vestice și în zona montană. Vor fi perioade în care se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp”, anunță meteorologii.

Codul galben intră în vigoare de duminică, la ora 12:00. Potrivit ANM, până luni, la ora 22:00, sunt vizate fenomene precum manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ. „În Muntenia, Moldova și local în Transilvania, Oltenia și Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în Muntenia și în zona de munte, 40…60 l/mp. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…70 km/h, vijelii și, izolat, grindină”, precizează meteorologii.

ANM transmite că astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți