La numai o zi după darea în folosință a platformei comunale pentru gunoiul de grajd din localitatea Dobrun, comuna olteană Vitomirești este și ea beneficiara unei astfel de investiții finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Capacitatea de stocare a platformei pentru gunoiul de grajd din Vitomirești are o capacitate de stocare de 1.820 metri cubi pe an, recepția finală pentru această investiție care va ușura mult activitatea crescătorilor de animale din zonă, fiind semnată de reprezentanții Ministerului Mediului, ai Primăriei și ai constructorului la sfârșitul săptămânii trecute.
„Una din problemele cu care se confruntă fermierii care cresc animale este aceea a gestionării gunoiului de grajd. În special pentru cei care au un număr redus de animale, construirea de platforme individuale, așa cum prevăd normele legale, pune de cele mai multe ori probleme. Acesta este motivul principal pentru care proiectul «Controlul Integral al Poluării cu Nutrienți», implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), are ca obiectiv realizarea de investiții la nivel de comună, de care să beneficieze toți fermierii mici (până în 100 de UVM – Unitate Vită Mare) din zona unde platforma este amenajată”, se arată într-un comunicat remis de minister.
Comuna Vitomirești, beneficiara finanțării, a primit, odată cu platforma, și un set de utilaje, cu care să poată realiza colectarea de la micii crescători de animale, indiferent că sunt fermieri sau simpli gospodari. „Astfel, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, Unitatea Administrativ Teritorială decide direct modul în care își organizează activitatea curentă în ceea ce privește exploatarea platformei, precum și modul în care acoperă costurile operaționale. Un avantaj conex, pe care platforma în aduce în plan local, este acela că, prin contractele încheiate și prin procesele verbale de predare a bălegarului, fermierii pot demonstra Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțare Investițiilor Rurale faptul că sunt conformi în ceea ce privește capacitățile de stocare a gunoiului de grajd”, mai transmite MMAP.
Valoare totală a platformei din localitatea situată în nordul județului este de 1.899.893 lei, inclusiv TVA, iar eforturile investiționale au fost suportate în proporție de aproximativ 95% de minister, contribuția locală a comunei Vitomirești fiind de aproximativ 5% și constând în contravaloarea serviciilor de proiectare. Investiția urmează să fie exploatată de autoritățile locale și monitorizată de reprezentanții Ministerului Mediului, pe toată durata de viață a acesteia.
Potrivit MMAP, comuna Vitomirești este a patra din județul Olt care beneficiază de investițiile proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, după Fărcașele, Traian și Dobrun. „Până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite, numai în județul Olt, încă trei platforme, în localitățile Brastavățu, Deveselu și Dobrosloveni.
O hartă completă a platformelor comunale pentru gunoiul de grajd se găsește pe pagina web https://apanoastra.ro/platforme-de-gunoi-de-grajd, aici fiind publicate și informații foarte utile pentru fermieri, cum ar fi calculatorul pentru dimensionarea unei platforme individuale pentru stocare gunoiului de grajd și indicații pentru construcția, cu costuri foarte mici, a unei platforme individuale cu folie impermeabilă, destinată depozitării temporare a bălegarului.
„Proiectul «Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți» este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale”, au conchis reprezentanții Ministerului Mediului.