Miniştrii cabinetului Orban se contrazic în privinţa creşterii pensiilor. După ce ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că bugetul nu poate susţine o creştere mai mare de 10 procente, ministrul Muncii spune că se pot găsi resurse pentru un procent mai mare.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: „Ar trebui să avem o poziție clară cât mai devreme cu putință. 10 la sută e o cifră pe care colegul meu probabil a fundamentat-o.
Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult de atât, dar las specialiștii care au acces la finanțe. Noi le-am pus la dispoziție toate informațiile. Mi se pare util să se centralizeze toate datele.
Cred că pot fi optimizate anumite cheltuieli în sistemul public. E o cale.
În același timp sunt de acord cu abordarea rațională care spune că trebuie să gestionezi un proces de mărire care să fie susținut și în anii viitori.
Legea pensiilor în vigoare mă obligă să mă mențin în această declarație până când, eventual, se schimbă lucrurile. Nu am cum să fac o declarație că nu respect legea pentru că sunt ministru într-un cabinet care a jurat pe Constituție că respectă”.
Florin Cîțu: Și o creștere cu 10% este un efort enorm
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că va prezenta două scenarii în Guvern, cu privire la creșterea pensiilor. Primul prevede o creștere cu 10% de la 1 septembrie, și nu cu 40%.
Cel de-al doilea este deocamdată secret, iar ministrul de Finanțe spune că vrea să-l prezinte mai întâi premierului și Guvernului.
Florin Cîțu: Voi prezența premierului și Guvernului două scenarii pe care ni le putem permite, fiecare cu riscurile sale, vorbim de risc economic aici. Primul scenariu e o creștere cu 10% a pensiilor, dar să știți că și acolo sunt riscuri, al doilea îl voi prezenta premierului mai întâi.
Moderator: Presupun că e tot o creștere și în al doilea scenariu?
Florin Cîțu: Îmi doresc să creștem pensiile anul acesta, există o așteptare.
Moderator: Vă permiteți să creșteți pensiile cu 10%?
Florin Cîțu: Da, este ceea ce putem în acest moment, o creștere de 10% anul acesta poate să susțină acest buget, deși și 10% în contextul în care veniturile la buget scad, avem sectoare în economie închise, și acesta este un efort enorm.
Sursa: digi24.ro