Vizita prim-ministrului Ludovic Orban şi a celor doi colegi din cabinetul său, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, şi Virgil Popescu, ministrul Economiei, de marţi, din judeţul Olt, s-a încheiat la uzina Alro Slatina care a sărbătorit împlinirea a 55 de ani de la realizarea primei şarje de aluminiu românesc. Premierul României a venit cu promisiunea că uzina de aluminiu de pe platforma industrială a municipiului Slatina urmează să primească ajutorul de la stat ca şi consumator mare de energie în cursul lunii iulie.
Orban, împreună cu echipa sa de la Bucureşti, care a fost însoţită şi de deputatul liberal de Olt Gigel Ştirbu, dar şi prefectul de Olt Florin Homorean, preşedintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, şi alte autorităţi, au vizitat Divizia Aluminiu Primar și Divizia Aluminiu Prelucrat ale uzinei de aluminiu slătinene.
Prim-ministrul a făcut şi un scurt istoric a ceea ce a însemnat de-a lungul vremii Alro Slatina. „Am ţinut să răspund invitaţiei adresată de conducerea ALRO Slatina de a fi prezent astăzi (marţi n.r.), în zi aniversară când ALRO Slatina sărbătoreşte 55 de ani de la realizarea primei şarje de aluminiu din România. Am văzut o parte din fabrică, din halele acestei uzine extrem de importante pentru România, am văzut poze cum arătau în ’65 şi cum arată acum, şi rezultatul este absolut spectaculos. În ultimii 15 ani mi se pare s-au investit peste 700 de milioane de dolari în modernizarea capacităţilor de producţie. Productivitatea a crescut spectaculos. De asemenea, capacitatea de a realiza produse cu valoare adăugată, nu numai bare, table sau sârme, sunt şi produse extrudate şi o serie de alte produse care înmagazinează valoare adăugată mare, a crescut spectaculos în ultima perioadă şi combinatul este un combinat competitiv, care produce şi generează foarte multe exporturi. De asemenea, sunt 3.500 de angajaţi numai în această locaţie şi peste 12.000 de angajaţi, dacă nu şi mai mult, în amonte şi în aval de această companie semnificativă din România. Sigur că am profitat de ocazia care ni s-a oferit, de a da şi nişte veşti bune”, a spus premierul.
Ludovic Orban a dat şi vestea că schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul României şi adoptată de Comisia Europeană prin care marii consumatori de energie vor fi sprijiniţi urmează a fi pusă în parctică de luna viitoare.
„O veste bună a fost faptul că schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul României şi aprobată de Comisia Europeană va fi pusă în practică în cursul lunii iulie şi combinatul va beneficia de un ajutor de stat ca şi consumator mare de energie electrică, în care practic i s-a redus cu 16% costul certificatelor de emisii de dioxid de carbon. De asemenea, a doua veste bună pe care le-am dat-o cu ocazia aniversării a 55 de ani este vestea că suntem aproape gata cu aprobarea schemei de ajutor de stat prin care garantăm creditele pentru marile companii, credite pentru investiţii, pentru capital de lucru, pentru reinvestire, o schemă pe care noi am adoptat-o prin memorandum guvernamental şi va deveni operaţională în maximum zece zile, astfel încât să putem să oferim un instrument de finanțare și pentru companiile mari, nu numai pentru întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, lucrăm la o modificare legislativă prin care avem ca obiectiv diminuarea așa zisei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric este inclusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare, taxă care a crescut în mod artificial prețul atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici, și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită, pentru că cele aproape 2 miliarde de euro care au fost colectate în toată această perioadă foarte puțin bani au fost folosiți pentru investiții, în capacități moderne și eficiente de cogenerare”, a conchis premierul României.
Cătălin FIRCOIU