3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Senatorul Paul Stănescu, printre inițiatorii proiectului care vizează consolidarea leului ca monedă unică de plată în țară

- Advertisement -

Senatorii de Olt Paul Stănescu și Siminica Mirea sunt printre parlamentarii PSD care au inițiat proiectul de lege ce vizează consolidarea leului ca monedă unică de plată pe teritoriul României. Proiectul a trecut recent de Senat, fiind adoptat cu 90 de voturi pentru și 40 de abțineri, și urmează a intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, după ce mai întâi a fost reexaminat de Comisia pentru industrii și servicii, care a hotărât, cu majoritate de voturi, că poate fi supus la vot.

Dacă proiectul, inițiat printre alții și social democratul oltean Paul Stănescu, devine lege, moneda națională va fi mai puternică pe termen luni, iar românii pot avea parte de beneficii.

Pe lângă consolidarea leului ca unică monedă de plată în țară, proiectul de lege își propune şi determinarea unei repartizări juste între vânzător sau furnizor, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte.

Se preconizează astfel ca în contractele în care părţile sunt rezidenţi în România, iar obiectul constă în prestarea de servicii sau furnizarea de utilităţi, preţul să fie exprimat numai în lei. Dispozițiile se aplică oricăror altor plăți, se mai spune în proiect, cum ar fi încasări, transferuri, operaţiuni în conturi curente, dar și cele care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesagerie sau poştă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.

Potrivit proiectului inițiat de senatorii PSD, printre care și Paul Stănescu și Siminica Mirea de la Olt, plăţile, încasările, transferurile şi alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională, cu excepţia categoriilor de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută. Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber, fie în lei, fie în valută.

„Pentru a elimina orice clauză de indexare a preţului sau de raportare a volumului de plată în lei la o monedă de referinţă, prin amendamentele adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, membrii Comisiei economice au decis să modifice propunerea legislativă în sensul în care contractele încheiate pe o perioadă nedeterminată sau pe o perioadă de minimum trei ani vor fi modificate prin act adiţional, în maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Totodată, pentru contractele aflate în derulare, încheiate pentru o perioadă mai mică de trei ani, cursul de referinţă al leului faţă de moneda străină de referinţă nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plăţii efective. Forul decizional asupra amendamentelor este Camera Deputaţilor”, se arată în raportul privind admiterea proiectului de lege.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți