Pacienții care erau tratați pe Secția Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, care a funcționat pe strada Drăgănești, au fost mutați de câteva zile pe noua Secție de Psihiatrie în fosta Creșă nr. 1, de pe strada Trandafirilor, clădire reabilitată complet și dotată cu echipamente medicale de ultimă generație, care a devenit operațională din această săptămână, la fel și Centrul de Sănătate Mintală. Cum paturile de pe vechea secție au rămas goală, conducerea unității spitalicești slătinene a stabilit mutarea unor infectați cu virusul SARS-CoV-2 aici. În total, este vorba despre 25 de bolnavi.
„Mâine (miercuri n.r.) vom muta în locația de pe Drăgănești, de unde am mutat Psihiatria tocmai pentru a elibera locuri, 25 de cazuri asimptomatice sau cu forme ușoare, dar nu vom suplimenta numărul de paturi, pentru că avem 80 la Boli Infecțioase, dar doar patru medici pe această secție la un număr de 100 de pacienți, dintre care unul este pozitiv (a venit din concediu luna trecută și este pozitivat, fiind izolat la domiciliu pentru că nu prezintă forme de boală). Deci avem trei medici și ei simt nevoia de concediu de când tratează masiv. Deci, unul e în concediu, astfel că sunt doar doi medici care tratează 100 de pacienți. Este inevitabil – și calitatea actului medical scade – pentru că, atâta timp cât trebuie să vezi pacienți în Urgență, să faci foi de internare, să verifici tratamentul, să administrezi tratamentul, să intri la vizită, să intri îmbrăcat în combinezon, să te dezechipezi, să te echipezi, să respecți toate protocoalele – fizic, în 24 de ore, pentru un medic sau doi, este aproape imposibil să treci pe la toți pacienții, și calitatea actului medical scade”, a declarat Cătălin Rotea, managerul Spitalului Slatina.
Directorul unității medicale a mai spus că aici sunt alți 80 de pacienți repartizați pe patru etaje, dar „cohortați aproape la grămadă”. „Sunt bărbați cu bărbați, femei cu femei. Nu se mai respectă etapele de boală: internat de trei zile, internat de șapte zile, simptomatic, asimptomatic. Gradul de încărcătură virală pe respectivele secții este foarte mare și poate prelungim timpii de vindecare a unuia care nu are nimic, pentru că, pur și simplu, stă în salon, că nu are unde să stea, cu cei afectați mai sever, și se poate repozitiva. Din acest motiv relocăm cele 25 de paturi mâine (miercuri n.r.), pe fosta Secție Psihiatrie de pe strada Drăgănești. Ajungem astfel la doar 55 de pacienți în spital, lucru care ne va permite să îi aranjăm pe stadii de boală și pe grupe de vârstă, astfel încât vom putea face un rulaj mai rapid al bolnavilor, să se vindece mai repede”, a adăugat managerul SJU.
Cătălin Rotea a mai precizat că nu vor putea fi tratați mai mult de cinci pacienți cu COVID-19, odată cu mutarea lor pe fosta secție de Psihiatrie fiind blocat și al treilea corp de clădire al spitalului slătinean fiind bocat. Bolnavii cronici și cei de la Dermatologie, nu vor mai putea primi nici ei tratamente, activitatea acestora fiind suspendată: „Nu vom putea trata mai mult de cinci pacienți, pentru că am blocat deja două corpuri de clădire și iată că îl blocăm și pe al treilea – secția de pe Drăgănești, unde azi (marți n.r.) am suspendat activitatea la cronici și la Dermatologie. Deci avem trei corpuri de clădire blocate de COVID din cauza gradului mare de contagiozitate”.
Cătălin FIRCOIU