13.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Firme amendate de inspectorii de muncă, în urma unor controale efectuate în vederea verificării contractelor de muncă

- Advertisement -

Inspecția Muncii din Olt a efectuat începând cu data de 15 iunie și până pe 24 august o campanie privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă. Au fost constatate mai multe nereguli, iar inspectorii de muncă olteni au dat cinci amenzi de peste 40.000 de lei unor agenți economici din Caracal, Optași Măgura, Drăgănești Olt și Slatina.

Cele mai mari sancțiuni contravenționale au fost aplicate de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt firmelor din Caracal, unde un angajat de la un service auto a fost găsit la serviciu desi avea contractual de muncă suspendat, iar un altul de la un restaurant muncea în afara orelor de lucru.

„Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Relații de Muncă au efectuat un număr de 135 controale în această perioadă, fiind dispuse 204 măsuri de remediere a deficiențelor constatate și au fost aplicate cinci amenzi în valoare totală de 41.500 lei. 20.000 lei au fost dați unei societăți comerciale cu sediul în Caracal, obiect de activitate întreținere și reparare autovehicule, pentru primirea la muncă a unei persoane în perioada în care avea contractul de muncă suspendat pentru creștere și îngrijire copil, iar alți 10.000 de lei s-au aplicat unui restaurant din Caracal, pentru identificarea unei persoane care desfășura activitate în afara programului de lucru stabilit în baza contractului individual de muncă cu timp partial. O altă sancțiune contravențională, de 5.000 de lei, a fost aplicată unei societăți comerciale din Optași Măgura, obiect de activitate fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, pentru împiedicarea exercitării controlului, iar alți 5.000 de lei s-au dat unei firme de construcții din Drăgănești Olt, pentru netransmiterea în termenul legal a elementelor contractului individual de muncă. Ultima amendă, de 1.500 de lei, a fost primită de un agent economic din Slatina, cu obiectiv de activitate comerț, pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența timpului de lucru”, a declarat Bogdan Țucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.

Printre principalele obiective ale inspectorilor de muncă urmărite în timpul campaniei au fost: identificarea angajatorilor care au primit la muncă salariați pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă și determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea pespectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Pe lângă amenzile aplicate, inspectorii de muncă au constatat și multe deficiențe, cele mai frecvente fiind: netransmiterea în registrul de evidență a salariaților, în termenul legal, a detelor de început și de sfârșit a suspendării contractelor individuale de muncă; nerepartizarea programului de lucru pentru salariații cu timp parțial; neevidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți