3.1 C
Slatina
miercuri,29 noiembrie,2023

Ultimele Articole

Restaurantele se redeschid. În patru comune oltene rata de infectare cu COVID-19 depășește 1,5 la mia de locuitori

- Advertisement -

Situația epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2 din județ a fost analizată la începutul săptămânii de membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt, având în vedere hotărârea luată la nivel național privind deschiderea sau nu a restaurantelor. Din evaluarea situației epidemiologice prezentată de Direcția de Sănătate Publică s-a constatat că, în județ, incidența cumulată a cazurilor în ultimele două săptămâni este mai mică de 1,5 la mia de locuitori, respectiv 0,51 la mia de locuitori. Însă, sunt patru comune oltene unde numărul infectărilor este mult mai mare. Dar aici nu este vorba de răspândire comunitară și nu s-au impus măsuri restrictive.

„Există însă unități administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, depășește rata de infectare de 1,5/1.000 de locuitori, respectiv localitățile: Bălteni – 1,85 la 1.000 locuitori, Cezieni – 1,84 la 1.000 locuitori, Obârșia – 1,57 la 1.000 locuitori și Șopârlița – 1,69 la 1.000 locuitori. Întrucât în aceste localități nu a fost identificată o răspândire comunitară, ci cazurile sunt în focare familiale și nici nu a fost constatat un trend crescător în ultimele două săptămâni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a hotărât că nu se impune măsura de restricție sau închidere a activităților reglementate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență 43 din 27 august 2020”, transmit reprezentanții Prefecturii Olt.

Sursa citată mai arată că DSP va monitoriza săptămânal evoluația ratei de incidență a cazurilor pentru fiecare localitate în parte și va prezenta analizele CJSU în vederea stabilirii unor măsuri impuse de contextul respectiv. 

Guvernul României a adoptat în ședința din 31 august Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea anexei 3 la HG 668 din 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, este permisă reluarea activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea putând fii reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele două săptămâni este mai mică sau egală de 1,5 la mia de locuitori. Administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum doi metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum șase persoane la o masă.

Autoritățile centrale spun că se menține interdicția pentru activități de tip bar, club, discotecă și reluarea activității cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecție. Totodată, s-a luat decizia de creștere a numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior pot participa maximum 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți