3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

122 de unităţi de învăţământ din Olt încep anul şcolar fără a avea autorizaţii sanitare de funcţionare

- Advertisement -

În nu mai puţin de 122 unităţi de învăţământ oltene anul şcolar începe, peste câteva zile, fără ca acestea să aibă autorizaţii sanitare de funcţionare. La 120 dintre acestea, autorizaţiile sanitare au fost respinse, iar două nu au solicitat autorizaţia sanitară de funcţionare, fiind două instituţii, una din oraşul Balş şi una din oraşul Corabia, în care nu sunt preşcolari sau elevi şi se desfăşoară activităţi conexe.

Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Olt arată că din numărul total al unităţilor şcolare din judeţ, care sunt 492 la număr, 370 au autorizaţia sanitară de funcţionare, 199 fiind grădiniţe, 125 şcoli generale, 31 licee sau colegii, şapte postliceale, restul fiind unităţi conexe. Celelalte 122 nu au autorizaţie, pe lângă cele două instituţii conexe care nu au solicitat-o fiind şi cele 120, dintre care 70 sunt grădiniţe – zece în mediul urban, 60 în rural şi 50 de şcoli generale – două în urban, 48 rural, ale căror autorizaţii au fost respinse.

Specialiştii spun că motivele neautorizării acestor unităţi de învăţământ au ţinut de cauzele care determină neîncadrarea în exigenţele regulilor de funcţionare şi igienico-sanitare, necesare pentru acordarea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare, respectiv Ordinul Ministerului Sănătăţii 1.955 din anul 1995 şi Ordinul 1.456 din 2020. Acestea au fost: lipsă sursă proprie de apă potabilă sau apă ce nu respectă parametrii de potabilitate (microbiologici şi/sau fizico-chimici); clădiri având componente de construcţie deteriorate (faţade, tavane, pereţi interiori, acoperişuri); grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de cabine WC, cabine WC pentru elevi neseparate pe sexe, lipsă grup sanitar personal didactic); mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta tinerilor aflaţi în pregătire; lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare necorespunzător; lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide; gard împrejmuitor incomplet sau inexistent.

DSP Olt mai arată că unităţile de învăţământ pot solicita autorizarea sanitară a unităţilor şcolare, potrivit Ordinului MS 1.030 din 2009, după remedierea deficienţelor constatate.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți