Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt au catagrafiat 98.398 de persoane din județ, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal în sezonul rece 2020 – 2021. Au fost deja primit și primele doze de vaccin, printre primii imunizați fiind copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, gravidele și personalul medical.
DSP a transmis că săptămâna aceasta, pe 15 septembrie, în Depozitul Antiepidemic al instituției au intrat 10.800 de doze de vaccin gripal, respectiv Influvac Tetra – produs biologic monodoză, care se adresează cu prioritate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, mai ales dacă sunt la prima vaccinare și pentru care va fi necesară administrarea a două doze, la interval de minimum 30 de zile, gravidelor și personalului medical și auxiliar atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii.
Din informațiile oficiale primite, vaccinul gripal va fi distribuit în șapte tranșe, iar următoarea tranșă de vaccin gripal, potrivit DSP Olt, este preconizata a se livra spre sfârșitul lunii septembrie și este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani, sănătoși sau care prezintă afecțiuni cronice la care este recomandată vaccinarea antigripală, iar începând cu a doua jumătate a lunii octombrie vor fi livrate și tranșele următoare.
Care sunt persoanele cărora le este recomandată vaccinarea
Ca și în celelalte sezoane reci, sunt șase grupe populaționale considerate de risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală.
Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 de ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane.
Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 de luni.
Gravide.
Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații.
Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.
Toate persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.
Pentru limitarea răspândirii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave; purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea bolilor respiratorii; folosirea batistei de unica utilizare; respectarea măsurilor de igienă individuală – spalărea pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie; respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe; evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor; adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului; menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.
Specialiștii în sănătate publică din județ mai spun că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.
Cătălin FIRCOIU