Ca la fiecare patru ani finalul alegerilor și afișarea rezultatelor oficiale înseamnă bilanțuri, analize și concluzii. Fiecare formațiune politică încearcă să disece puncte forte și puncte slabe necesare unor viitoare strategii electorale. Tot la fiecare patru ani apar dezertorii, dar și aplaudacii, fiecare dintre cele două categorii încercând să scoată „foloase” mai mult sau mai puțin cuvenite din rezultatul alegerilor electorale.
Se cunosc rezultatele finale obținute de candidați la alegerile locale organizate duminică, 27 septembrie, pentru desemnarea primarilor, consilierilor locali, președintelui Consiliului Județean și consilierilor județeni, așa încât urmează analizele de o parte și de alta.
În județul Olt, la fel cum ne-a obișnuit în ultimii ani, Partidul Social Democrat este marele câștigător al alegerilor locale, un rezultat deloc surprinzător, chiar previzibil. Perdanții acestei ultime runde de alegeri în Olt sunt partidele care nu au reușit să facă pragul de 5% și prin comparație cu scorul național și victoriile răsunătoare obținute în marile orașe, se „remarca” filiala USR din Olt.
Scorul final obținut de organizația Partidului Național Liberal a fost de 31%, un rezultat apropiat de cel obținut la nivel național, unde acesta a fost de 34%.La nivel de CJ, PNL a obținut în noul legislativ județean pe următorii patru ani 12 mandate de consilieri județeni, cu trei mai multe față de anul 2016, când liberalii au reușit să câștige doar nouă fotolii de consilier județean.
Pe lângă funcțiile de consilier județean, PNL a reușit să aibă și 13 primari în Olt, respectiv în orașele Drăgănești Olt și Scornicești, dar și în comunele Bărăști, Cungrea, Iancu Jianu, Mihăești, Morunglav, Priseaca, Scărișoara, Studina, Șopârlița, Urzica și Vădăstrița.
Scorurile obținute mai arată că filiala Olt a PNL se situează la nivel național pe locul 29 dintr-un total de 47 de organizații.