Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt continuă ancheta în dosarul penal privind afacerea ilegală cu tutun de la Rotunda, iar marți după-amiază au avut loc noi descinderi în această cauză. De data aceasta nu au mai fost efectuate la persoane fizice, așa cum s-a întâmplat la jumătatea lunii septembrie, și la sediul și punctele de lucru ale unui operator de servicii poștale și de curierat din municipiul Slatina.
Șapte percheziții au fost efectuate, iar în urma acestora polițiștii de investigare a criminalității economice au găsit 30 de colete, în interiorul cărora erau 41 de kilograme de tutun mărunțit. „Coletele urmau a fi expediate către diverse persoane fizice din țară”, a declarat Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
În cauza penală în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii unor infracțiuni prevăzute de Codul Fiscal, pe 14 septembrie au avut loc alte 19 percheziții domiciliare la persoane fizice din comuna Rotunda. „În fapt, mai multe persoane fizice din comuna Rotunda, județul Olt, sunt bănuite că ar fi cultivat și achiziționat tutun foi, pe care l-ar fi procesat la domiciliu, în afara cadrului legal. Ulterior, tutunul procesat ar fi fost oferit spre comercializare pe diverse platforme de vânzări online, fiind livrat prin intermediul unor firme de curierat”, declara atunci reprezentantul IPJ.
În urma descinderilor, polițiștii au ridicat 226 de kilograme tutun mărunțit, peste o tonă de tutun foi și două aparate de mărunțit, în valoare totală de aproximativ 52.000 de lei, iar cele peste 1.000 de kilograme de tutun foi au fost confiscate. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat se ridică la suma de 101.000 lei. 17 persoane au fost conduse la sediul poliției pentru a fi audiate, iar săptămâna trecută în privința a nouă dintre aceștia procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal au dispus măsura preventivă a plasării sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Polițiștii SICE Olt continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare prevăzut în prezentul titlu în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competență și deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, 400 țigări de foi de 3 grame, 200 țigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kilogram tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, peste 300 litri, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Fiscal.
Cătălin FIRCOIU