11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Procurorii DIICOT Ploiești, percheziții în Olt într-un dosar privind obținerea ilegală de permise de conducere

- Advertisement -

41 de descinderi domiciliare au fost efectuate miercuri de polițiștii și procurorii DIICOT Ploiești în 19 județe, printre care și Olt, dar și în municipiul București, pentru destructurarea unei grupări infracționale, formată din cetățeni români și străini, care ar fi facilitat obținerea ilegală de permise de conducere românești, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorități din alte state. Anchetatorii au avut de pus în executare nu mai puțin de 48 de mandate de aducere.

Surse din anchetă spun că două din totalul de 41 percheziții au avut loc în municipiul Caracal, două persoane fiind conduse la DIICOT Ploiești, pentru a da declarații cu privire la faptele de care sunt acuzați.

Pe lângă județul Olt și Capitală, oamenii legii au mai desfășurat descinderi în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui și Vâlcea. Acțiunea a reprezentat o continuare a activității din data de 8 iulie 2020, dată la  care au fost puse în executare 61 de mandate de percheziție domiciliară și 79 de mandate de aducere, ancheta fiind inițiată, în luna martie 2020, în Ploiești și fiind apoi extinsă în mai multe județe ale țării și în municipiul București.

La acea dată, de descinderi nu au fost vizate și persoane din Olt.

DIICOT spune că o parte dintre membrii grupului infracțional organizat se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autoritățile competente dintr-o țară africană, iar o altă parte derulau activități de recrutare a persoanelor, cetățeni români, interesați de obținerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri. Prin aceste manopere dolosive, cetățeni români care nu aveau competențele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obținut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.

„Pentru realizarea acestei activități infracționale, persoanele interesate de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispoziția membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum și diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 și 3.000 euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii rețelei infracționale care acţionau pe teritoriul țării africane. În continuare erau întocmite în fals documentele care se circumscriu procedurii de obținere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării, au fost obținute permise de conducere emise de autoritățile din acest stat, dintre care o parte au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti, autentice”, se precizează într-un comunicat remis de DIICOT.

Sursa citată mai arată că permisele de conducere emise de autoritățile competente din țara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăți de curierat, iar cetățenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obținute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești.

Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale DRPCIV, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea.

Anchetatorii mai spun că, pe această cale, funcţionarii publici competenţi din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti.

În urma cercetărilor s-a mai stabilit că, până acum, au fost identificați peste 100 de cetățeni români, care fie ar fi obținut permise românești, fie ar fi depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor obținute ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.

La perchezițiile domiciliare de miercuri au fost vizați 48 de români, membrii ai grupării care au sprijinit rețeaua infracțională prin efectuarea unor operațiuni de transmitere a datelor care urmau a fi înscrise în permisul de conducere și persoane care în mod fraudulos au obținut permise de conducere în mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de către membrii grupării. 

Pentru realizarea investigațiilor și cercetărilor specifice, polițiștii și procurorii din Ploiești au beneficiat de sprijinul de specialitate al DRPCIV, precum și de suportul mai multor unități teritoriale de combatere a criminalității organizate, printre care și polițiștii din Olt, Direcţiei Operaţiuni Speciale și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Ploiești. Totodată, activitățile au fost efectuate cu suportul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești, dar și a jandarmilor din județele în care au avut loc percheziții, inclusiv Olt. 

Persoanele vizate au fost conduse la sediul DIICOT Ploiești, pentru audieri, urmând ca, după finalizarea acestora, procurorul de caz să dispună măsurile legale ce se impun. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate și procurorii DIICOT Ploiești continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, dare de mită și luare de mită.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți