18.6 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

14 inculpați, trimiși în judecată pentru corupție și dare de mită în trei dosare penale

- Advertisement -

14 inculpați au fost trimiși în judecată în trei cauze penale distincte, două dintre dosare privind infracțiuni de corupție în legătură cu facilitarea promovării examenului de obținere a permisului auto, iar cel de-al treilea face referire fapta de dare de mită. Urmărirea penală a fost finalizată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, cercetările fiind efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt.

Nouă inculpați cercetați pentru 12 infracțiuni de corupție

La începutul săptămânii, procurorii olteni au întocmit rechizitoriul într-un dosar penal și a dispus trimiterea în judecată a nouă persoane acuzate de săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Alte două persoane, inculpate în același dosar penal, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Inculpații au comis 12 infracțiuni, dintre acestea trei fiind de cumpărare de influență, o infracțiune de cumpărare de influență în formă continuată (trei acte materiale), o infracțiune de complicitate la cumpărare de influență în formă continuată (două acte materiale), o infracțiune de trafic de influență, două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată (în total opt acte materiale) și două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență. În aceeași cauză, cu alți doi inculpați au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă și cumpărare de influenţă.

„În cauză, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, în baza ordonanțelor de delegare, au efectuat activități investigative și de cercetare penală care au probat că, trei dintre inculpați, în perioada aprilie 2018 – iulie 2018, prin mijlocirea altor trei inculpați, au pretins și primit de la ceilalți cinci inculpați sume de bani cuprinse între 100 și 600 euro pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Olt, Registrului Auto Român – Reprezentanța Olt, Direcției Generale Economice (Impozite și Taxe) din cadrul Primăriei Slatina, în scopul facilitării promovării examenului de obținere a permisului auto – proba practică, precum și îndeplinirii formalităților necesare înmatriculării unor autovehicule și urgentarea înmatriculării”, spun anchetatorii. La momentul activităților de cercetare penală, față de zece inculpați, procurorul a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe termen de 60 zile, măsură prelungită cu aceeași perioadă.

Mită pentru a promova examenul de obținere a permisului de conducere

Potrivit DGA, pe 29 septembrie Parchetul Olt a finalizat un alt rechizitoriu prin care au fost trimiși în judecată patru inculpați acuzați de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă și complicitate la trafic de influenţă (două infracțiuni).

Ofițerii anticorupție din Olt, în baza ordonanțelor de delegare, au efectuat investigații și cercetări penale care au probat faptul că unul dintre inculpați, în perioada aprilie 2018 – iulie 2018, prin mijlocirea altor doi inculpați, a pretins și primit de la cel de-al patrulea inculpat, 600 de euro pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Olt, în scopul facilitării promovării examenului de obținere a permisului auto. La momentul anchetei, față de toți cei patru inculpați a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar.

Un alt inculpat, denunțat de doi polițiști rutieri

Și pe 9 octombrie, un procuror de la Parchetul Olt a întocmit rechizitoriul și l-a trimis în judecată pe un inculpat cercetat penal pentru dare de mită.

Pe 15 mai 2020, la Serviciul Județean Anticorupție Olt al Direcției Generale Anticorupție au fost înregistrate două denunțuri formulate de doi agenți de poliţie de la Formațiunea Rutieră a Poliției orașului Scornicești din cadrul IPJ, cu privire la faptul că, înainte cu o seară, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe linie rutieră, l-au depistat pe acesta conducând pe drum public. Ca urmare a verificărilor, s-a constatat că inculpatul conducea sub influența băuturilor alcoolice, având o îmbibaţie alcoolică de 0,48 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. „Acesta, pentru a nu i se întocmi dosar penal și pentru a nu i se reține permisul de conducere, a promis polițiștilor, în mod repetat, o sumă de bani nespecificată, fiind refuzat de fiecare dată”, spun ofițerii de poliție judiciară Anticorupție Olt. În baza ordonanței de delegare, anchetatorii au efectuat activități investigative și de cercetare penală care au probat situația de fapt descrisă anterior, iar pe 3 septembrie față de inculpat a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți