9.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Închisoare cu suspendare pentru doctorul psihiatru Mischie și ceilalți inculpați din dosarul șpăgii pentru pensionare pe caz de boală

- Advertisement -

Psihiatrul Cristina Mischie, medicul care își desfășura activitatea pe Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul șpăgii pentru pensionare pe caz de boală. Decizia a fost dată joi de magistrații Tribunalului Olt, însă nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Care sunt pedepsele primite de inculpați

Doctorul Cristina Mischie, acuzată de infracțiunea de luare de mită, în formă continuată – două fapte: 3 ani închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere 3 ani. Inculpata va presta, pe parcursul termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 zile, la Teatrul pentru Copii si Tineret Colibri (cultură, în activități plasare public în sala de spectacol, control bilete, supraveghere sală etc.) sau la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” (cultură, în activități de reamplasare a mobilierului bibliotecii, manipularea fondului de unități de bibliotecă: cărți, publicații periodice, documente audio-video etc.), ca instituţii în cadrul cărora persoana supravegheată să desfăşoare obligaţia de a presta munca neremunerată în folosul comunităţii.

Ilie Constantin, infirmier la Spitalul Județean de Urgență Slatina, acuzat de infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată – cinci fapte, instigare la dare de mită, în formă continuată – două fapte: 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere 4 ani.

Florina Vlaicu, concubina infirmierului Ilie, acuzată de săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată – două fapte și dare de mită: 2 ani și 7 luni închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere 4 ani.

Marilena Jianu – consilier Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, acuzată de săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de trafic de influenţă: 2 ani închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere 4 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, fiecare dintre cei trei inculpați va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Slatina – Direcția Administrare Patrimoniu și în cadrul Colegiului Tehnic Metalurgic, în activități edilitar – gospodărești, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, instituțiile fiind înscrise în Baza instituţiilor din comunitate, ca instituţii în cadrul cărora persoana supravegheată să desfăşoare obligaţia de a presta munca neremunerată în folosul comunităţii.

Marin Pistolea, unul dintre cei care a dat șpagă pentru a se pensiona pe caz de boală, acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă: 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani. Raportat la starea de sănătate, instanța de judecată nu a obliga inculpatul ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii. 

Totodată, magistrații olteni au menținut măsura controlului judiciar, dar și măsura asiguratorie a sechestrului judiciar dispusă în cazul inculpaților. Instanța a dispus și unele confiscări judiciar și a obligat părțile la plata unor sume de bani reprezentând cheltuieli judiciare statului aferente procesului penal.

Într-un comunicat remis de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, anchetatorii au spus în detaliu modalitatea prin care Cristina Mischie, medic șef la Psihiatria Spitalului Slatina, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, condiționa actul medical de sume de bani, tarifele fiind stabilite în funcție de complexitatea respectivului act și de durata în timp a acestuia.

„Medicul M.C., la data de 16 mai 2017, a primit suma de 300 lei de la V.F., pentru internarea medicala de zi si acordarea prelungirii concediului medical pentru B.G. (Georgeta Berlinschi n.r.). Ulterior, la data de 29 iunie 2017, medicul M.C., avand aceeasi rezolutie infractionala privind primirea de bani necuveniti, a primit de la Z.F., suma de 100 lei, pentru internarea medicala continua a acesteia la Sectia de Psihiatrie a SJU Slatina si emiterea scrisorii medicale. Inculpatul C.I. (Ilie Constantin n.r.), infirmier in cadrul Sectiei Psihiatrie a SJU Slatina, prevalandu-se de aceasta calitate, in perioada aprilie – mai 2017, impreuna cu inculpata J.M. (Marilena Jianu n.r.), care s-a prevalat si aceasta de calitatea de consilier in cadrul DGASPC Olt, a pretins si a primit suma de 3.000 de lei de la B.G., in schimbul promisiunii ca va interveni, impreuna cu inculpata J.M., si va determina cadrele medicale competente, sa elibereze actele medicale necesare intocmirii dosarului numitei B.G. si facilitarea incadrarii acesteia in grad de invaliditate si de handicap si pe cale de consecinta a obtinerii unor pensii pe caz de boala”, se arată în comunicat.

De asemenea, infirmierul Ilie de la Psihiatrie a primit pe 16 mai 2017 suma de 300 lei, prin intermediul concubinei sale Florina Vlaicu, de la Georgeta Berlinschi, în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă medicul Mischie să acorde prelungirea concediului medical și internarea medicala de zi. Tot acesta, a determinat-o pe concubină să-i dea medicului cei 300 lei.

„In perioada aprilie – mai 2017, C.I. a pretins si a primit suma de 250 lei de la Z.F., in schimbul promisiunii ca va interveni si va determina cadrele medicale competente, sa elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodica a incadrarii in grad de invaliditate si emiterii deciziilor medicale asupra capacitatii de munca, apoi, in aceeasi modalitate faptica, a mai primit, in luna februarie 2018, tot de la Z.F., suma de 1.000 lei, pentru a o ajuta sa obtina indemnizatia de handicap, acordata de catre DGASPC, promitandu-i ca va interveni si va determina medicii din cadrul DGASPC Olt sa emita actele medicale necesare Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap in vederea intocmirii certificatului de incadrare in grad de handicap, pacienta Z.F., obtinand certificatul la data de 27.02.2018. de asemenea, C.I. a determinat pacienta sa dea suma de 100 lei medicului M.C.”, mai spun ofițerii anticoruptie.

În același context, pe 22 mai 2017, infirmierul Constantin Ilie, a mai primit de la Marin Pistolea, prin intermediul concubinei Vladu, suma de 400 lei și produse, în schimbul promisiunii că va interveni și va influența cadrele medicale competente astfel încât să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate și emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă a inculpatului Pistolea, acesta obținând pe 26 mai 2017 decizia cu modificarea gradului de invaliditate de la III la II.

Cu privire la aceeași situație de fapt, Tribunalul Olt a condamnat pe baza acordurilor de recunoaștere a vinovăției, în data de 28 februarie 2019, pe Georgeta Berlinschi la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, iar pe 22 aprilie 2019 pe Z. F. la pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți