O cunoscută companie multinațională producătoare de echipamente de telecomunicații din Republica Populară Chineză a lansat recent un program de conectare la Internet a școlilor din zonele rurale, pentru sprijinirea educației copiilor din România, facilitarea predării online în contextual actual al pandemiei de Coronavirus și dezvoltarea abilităților digitale ale profesorilor și elevilor. Proiectul face parte din programul regional de responsabilitate socială 1.000 Dreams, dezvoltat de companie, care își propune să susțină educația copiilor și a tinerilor, conectarea la Internet a școlilor din zonele rurale fiind realizată în colaborare cu parteneri furnizori de servicii. Școala cu clasele I – VIII din comuna olteană Poboru a fost prima unitate de învățământ conectată la Internet prin intermediul proiectului.
Cătălin FIRCOIU
Procesul de conectare la Internet a Școlii Gimnaziale Poboru, situată la aproximativ 40 de kilometri de Slatina, municipiul reședință a județului Olt, a fost finalizat recent, aceasta fiind prima școală din proiectul privind conectarea unităților de învățământ care nu au acces la Internet, desfășurat sub conceptul „Școala se mută în mediul digital, dar educația rămâne educație”. Astfel, compania multinațională din China a donat echipamentele necesare conectării, în timp ce partenerii acesteia au asigurat partea de infrastructură. În plus, au fost donate tablete și laptopuri de ultimă generație pentru cadrele didactice ale școlii, astfel încât să susțină dezvoltarea abilităților digitale și continuarea predării online în perioada pandemiei COVID-19.
142 de copii în ciclul preșcolar, primar și gimnazial, care provin din satele Poboru, Albești, Cornățelu, Creți, Seaca și Surpeni, studiază la Școala cu clasele I – VIII Poboru. „Vă mulțumim pentru sprijinul acordat educației copiilor din Poboru. Conexiunea la Internet și accesul la noile tehnologii vor face procesul educațional mai simplu, mai distractiv și mai atractiv pentru elevi, oferindu-le oportunități mai bune de dezvoltare și șansa de a avea acces nelimitat la cunoștințe din diverse domenii. În special în această perioadă de pandemie, facilitarea educației online este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru elevii noștri”, a declarat Marian Cîrstea, directorul Școlii Poboru. Edilul a menționat că deși Poboru este o localitate mică, autoritățile pun mare accent pe dezvoltarea copiilor, Primăria distribuindu-le deja tablete elevilor, atât de necesare în această perioadă în care cursurile au loc în mediul online. „Chiar dacă Poboru este o comună mică, punem accent pe dezvoltarea educației copiilor noștri, iar accesul la Internet le va oferi în mod clar un viitor mai bun. Primăria a distribuit deja tablete elevilor, iar donația Huawei pentru profesorii școlii și conectarea acesteia la Internet au completat tabloul educației online”, a spus Iulian Bărăscu, primarul comunei Poboru.