144 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare luni de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție, într-un dosar de evaziune fiscală și înșelăciune. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș au coordonat descinderile ce au avut loc în 13 județe ale țării, printre care și Olt, și municipiul București.
Cătălin FIRCOIU
Trei din totalul celor 144 percheziții s-au desfășurat în județul Olt, două fiind în municipiul Slatina și una în comuna Călui, iar restul au avut loc în Capitală și județele Mureș, Brașov, Covasna, Argeș, Alba, Bistrița Năsăud, Buzău, Cluj, Harghita, Ilfov, Timiș și Tulcea.
Potrivit polițiștilor mureșeni, începând cu anul 2016 și până în prezent, o persoană bănuită de comiterea faptelor, având calitatea de administrator faptic a șase societăți comerciale, ar fi desfășurat relații comerciale, fără evidențierea acestora în contabilitate. Pentru obținerea unor beneficii fiscale, acesta ar fi înregistrat facturi fiscale, fără conținut real.
Totodată, cu sprijinul unui funcționar de la bancă, ar fi fost obținute credite bancare, fără respectarea reglementărilor în vigoare. „Ulterior, banii obținuți ar fi fost folosiți atât în cadrul societăților, cât și în scop personal de către persoanele bănuite a fi implicate în activitatea infracțională”, se arată într-un comunicat remis de Poliția Română. Prejudiciul urmează a fi stabilit după administrarea probatoriului.
Anchetatorii au pus în executare 15 mandate de aducere, niciunul dintre acestea nefiind emis pe numele vreunei persoane din județul Olt.
La activități au participat polițiști din județele vizate de descinderile polițiștilor SICE Mureș, polițiști din cadrul DGA și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov, suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Române.