15.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Trichineloză la un mistreț împușcat la vânătoare. Nici un caz descoperit la porcii sacrificați în gospodării

- Advertisement -

Se apropie Sfânta Sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, iar în preajma Ignatului majoritatea locuitorilor județului Olt își sacrifică porcii crescuți în propriile gospodării sau cumpărați. Și cum trebuie făcut examenul trichineloscopic, medicii veterinari nu au descoperit nici un caz de trichineloză la aceștia. Însă, la un porc mistreț împușcat la vânătoare rezultatul a fost pozitiv, acesta fiind dus pentru a fi neutralizat.  

Cătălin FIRCOIU

Porcul mistreț infectat cu acest parazit a fost împușcat pe fondul de vânătoare de la Slătioara. „În cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au fost testate prin digestie artificială 14 probe de carne provenite de la mistreţi împuşcaţi în partidele de vânătoare organizate în perioada 1 – 15 decembrie, din care o probă a fost pozitivă, provenită de la mistreţ din Fondul Cinegetic 23 Slătioara. Carcasa a fost dirijată către unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar”, au declarat reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt.   Medicii veterinari au mai transmis că în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale au fost efectuate, în această perioadă, 384 examene trichineloscopice directe, la solicitarea celor care au sacrificat porcii în gospodăria proprie în mod tradiţional, toate cu rezultat negativ.  

Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar, inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spiralis, precizează DSVSA.

„Recomandăm consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, iar celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic . În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372.735.838; fax 0249.416.726 –  DSVSA Olt”, au conchis medicii veterinari.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți