Sfânta Sărbătoare a Paștelui se apropie cu pași repezi, iar pentru că în mod tradițional crește consumul de alimente de origine animală și nonanimală angajații Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Olt au iniţiat și început de luni, 22 martie, programul de control oficial și măsurile de supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor pentru a asigurara comercializarea unor alimente sigure şi pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.
„Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.)”, se arată într-un comunicat remis de Direcția Sanitară Veterinară Olt.
Potrivit sursei citate, la nivelul DSVSA Olt și a Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO), din localiţăţile Slatina, Balş, Caracal, Corabia, Drăgăneşti Olt, Scorniceşti, în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, respectiv între 22 martie – 1 mai, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, programul de lucru fiind de luni până vineri în intervalul orar 08:30 – 17:00, iar sâmbăta și duminica între 08:00 – 12:00, acestea fiind și locaţiile în care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Târgurile de animale continuă să nu funcționeze
Având în vedere situația epidemiologică în Olt, ca urmare a confirmării şi evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul judeţului şi în judeţele limitrofe, atât la porcii domestici, cât şi la porcii mistreţi, trebuie aplicate măsuri de prevenţie cu privire la mişcarea animalelor vii din toate speciile. În acelaşi timp trebuie respectată măsura de interzicere a funcţionării târgurilor de animale vii, aglomerări de animale sau alte evenimente organizate în scopul comercializării acestora, evitându-se în acest fel circulaţia animalelor din zone cu restricţii în zone indemne.
„În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică”, se mai arată în comunicat.
Inspectorii DSV Olt vor colabora în toată perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt și vor efectua controale în târguri, pieţe şi trafic asupra transporturilor de animale, produse de origine animală şi nonanimală, pentru:
– verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitar veterinar a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor;
– verificarea documentele însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor şi documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar);
– respectarea măsurilor de restricţie ca urmare a contextului epidemiologic actual generat de evoluţia pandemiei cu SarsCov-2 şi a pestei porcine africane privind organizarea unor evenimente în unităţile de alimentaţie publică.
„Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade, numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina apariţia îmbolnăvirilor. Pentru sesizări/reclamații în domeniul siguranței alimentelor se poate apela la numerele de telefon 0372.753.837 și 0372.753.838”, transmit reprezentanții DSVSA Olt.