Spitalul Slatina a primit puține doze de Remdesivir și Tocilizumab, medicamente necesare tratării pacienților cu COVID

Spitalul Județean de Urgență Slatina duce din nou lipsă de medicamente necesare tratării pacienților care au forme grave sau medii COVID. Anunțul a fost făcut vineri de Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, acesta spunând că unitatea medicală a primit puține doze de Remdesivir și Tocilizumab, medicamentele fiind distribuite doar de Ministerul Sănătății, fără a putea fi achiziționate la liber.

„Cred că asta este adevărata problemă în momentul de faţă în România. E un strigăt pe care sper să îl vadă şi cei de la guvernare, nu sunt medicamente. Vorbim la un an de zile de la apariţia pandemiei, noi încă nu suntem pregătiţi să aducem medicamente şi nu vorbim de medicamente pe care Spitalul Judeţean ar putea să le găsească pe piaţa liberă, că bineînţeles, în CJ Olt am găsi soluţii aşa cum am găsit şi anul trecut din fondul de rezervă şi am aloca aceşti bani să le cumpărăm. Vorbim de cele două medicamente care şi-au dovedit eficienţa, Remdesivir şi Tocilizumab, care nu sunt la liber, ele sunt distribuite de Ministerul Sănătății şi nu există. În ultimele două săptămâni, pentru că am încercat să facem o evaluare şi să vă prezentăm, am primit 60 de doze din Remdesivir şi 70 din Tocilizumab, în condiţiile în care acestea sunt cantităţile zilnice necesare la SJU. Efectiv avem foarte multe cazuri grave, media internaţilor cu COVID, a celor de la ATI şi suspecţilor de COVID este undeva la 80 de persoane pe zi, iar noi avem în total în ultimele două săptămâni 60 de doze primite din acest medicament. Cu ce să-i tratăm?”, a declarat Marius Oprescu.

Președintele CJ Olt a mai precizat că spitalul chiar a primit de la Ministerul Sănătății o adresă prin care s-a spus că nu stocul unuia dintre medicamente s-a epuizat, iar dacă este nevoie de acesta reprezentanții celei mai mari unități medicale din județ trebuie să ceară altor spitale din zonă: „Mai nou, SJU a primit şi o adresă oficială de la Ministerul Sănătății în care se spune clar că stocul de Tocilizumab este terminat, iar dacă ne trebuie acest medicament să apelăm la spitalele din jur care îl au, ne dă şi lista cu spitalele care ar putea avea. Dacă ştim că ei îl au şi nu ni-l dau să reclamăm la minister. Cam aceasta este politica de sănătate pe care o face Guvernul, în acest moment”.

Totodată, Marius Oprescu a vorbit și despre faptul că oficialii ministerului nu au luat până acum o decizie cu privire la produsul biologic AstraZeneca folosit pentru vaccinarea anti COVID-19, despre care sunt raporate care arată să pot produce reacții grave post vaccinare. Acesta consideră că nici campania derulată la nivel național nu este una de succes. „Văd pe cei de la guvernare că vorbesc întruna despre campania de succes a vaccinării, nu mi se pare că este una de succes, uitaţi-vă că suntem printre ultimele ţări din Europa care n-am luat o decizie în ceea ce priveşte AstraZeneca (vaccinul n.r.) şi în ultima perioadă au ieşit destul de multe rapoarte oficiale care spun că acest vaccin creează reacţii adverse la o parte dintre persoanele vaccinate”, a adăugat șeful forului județean.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<