10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Veteranul familiei de albanezi Memish din Slatina a murit

- Advertisement -

Veste tristă duminică dimineața pentru membrii celei mai cunoscute familii de albanezi din Slatina, Memish, devenită cunoscută în întreaga lume pentru extraordinarele produse de gelaterie și cofetărie, care se găsesc la prăvălia „Atletul Albanez” din partea de jos a municipiului, dar și la cafeneaua „Enver Memish & fiii” de pe bulavardul Alexandru Ioan Cuza. Veteranul Hashim a trecut în neființă sâmbătă noaptea, la vârsta de 81 de ani. Moartea sa a fost anunțată de bunul său prieten Dan Laurențiu Stoichicescu.

„Încă un prieten drag sufletului meu a plecat astăzi către astre! Drum lin către stele, Hashim! Dumnezeu să te odihnească în liniște și pace! O să-mi lipsească lungile noastre discuții despre fotografie”, a scris Dan Stoichicescu pe pagina sa de Facebook.

Despre moartea sa vorbește și istoricul Aurelia Grosu, aceasta postând pe pagina sa de socializare următorul mesaj: „A murit Hashim! Cu el s-a mai dus o fărâmă din sufletul Slatinei de altădată! Drum lin printre stele, prietene!”. „E o veste total neaşteptată, mai ales că eu zilele trecute am vorbit cu el. Ştia că merg la Arhive şi îl interesa tot ce găsesc, documente, despre familia Memish. Mi s-a părut la fel de vivace şi de binedispus ca întotdeauna. Mi se părea nemuritor Hashim. Cu el s-a mai dus o părticică din lumea Slatinei de altădată. Iubea acest oraş, îl interesa fiecare clădire, şi acum, din oraşul ăsta. Este o pierdere mare, sentimentală, pentru acea parte a Slatinei din sufletul nostru.  Îl cunosc pe Hashim de când am venit în Slatina. Treceam în fiecare dimineaţă, în drum spre muzeu, şi ne dădeam «Bună dimineaţa!», sau când urcam, la fel, opream la îngheţata lui şi cele mai bune torturi de îngheţată le-am luat de el. Era răsfăţul nostru, de marile sărbători, ne pregătea aşa, special. Sunt convinsă că sufletul lui bun va sta în lumină, acolo Sus!”, a mai spus istoricul jurnaliștilor din presa locală.

Înființată undeva la începutul secolului al XX-lea de familia Memish, cofetăria „Atletul albanez” de pe strada Dinu Lipatti din Slatina, este vestită pentru dulciurile sale orientale, preparate după rețete tradiționale. De-a lungul vremii au trecut pragul prăvăliei, cunoscută ca fiind singura firmă privată din România care a funcționat neîntrerupt pe perioada regimului comunist, mari personalități din țară, dar și din străinătate, pentru a degusta aceste produse. Hashim Memish lucre de peste 50 de ani aici, iar în anul 2008 primea din partea reprezentanților Primăriei titlul de cetățean de onoare al Slatinei.

Sursă foto: scena9.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți