Servicii de mentenanță a echipamentelor de protecție la incendii, prestate defectuos în Olt. Descinderi în patru localități

Nu mai puțin de 218 percheziții domiciliare sunt efectuate joi dimineața, de polițiștii mureșeni, în Capitală și 28 de județe, printre care și Olt, la persoane bănuite de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Vizată este firma Fire & Rescue Services, al cărei sediu central este în Sectorul 3 București, care a prestat defectuos servicii de mentenanță a echipamentelor de protecție la incendii în instituții publice sau private din mai toată țara.

13 dintre aceste descinderi au loc în județul Olt, în municipiile Slatina, Caracal și comunele Rusănești, Cilieni, vizate fiind puncte de lucru ale societății bucureștene, firme private, dar și Spitalul Județean de Urgență Slatina și Spitalul Municipal Caracal.

„Din cercetări a reieșit că o societate comercială din București, având ca obiect principal de activitate «activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora», începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național. În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate”, se arată într-un comunicat remis de Poliția Română.

Prin modul în care verifica protecția la incendii, firma din Capitală a pus în pericol mai multe instituții din întreaga țară, printer care s-au numărat spitale, școli, unități militare sau sedii de instituții publice.

„Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc. Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii. Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate. Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”, se mai arată în comunicatul Poliției.

Celelalte percheziții ale polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și sub supravegherea  Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, au fost în București – 40 și județele Mureș – 23, Arad – două, Alba – trei, Argeș – șapte, Bacău – una, Brașov – opt, Buzău – opt, Bistrița Năsăud – două, Călărași – două, Cluj – 32, Constanța – opt, Dâmbovița – patru, Dolj – cinci, Hunedoara – trei, Galați – una, Giurgiu – una, Iași – patru, Ilfov – șapte, Maramureș – șapte, Mehedinți – trei, Prahova – șase, Satu Mare – patru, Sălaj – trei, Suceava – opt, Timiș – șase, Teleorman – una și Vâlcea – șase. Suportul este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, iar la acțiuni participă luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale și lucrători din cadrul Direcției Generale Anticorupție Mureș.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<