19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

„Simboluri creștine în arta populară din Olt”, titlul unei expoziții temporare ce are loc la Muzeul Județean

- Advertisement -

Muzeul Județean Olt, cu sediul în municipiul Slatina, va fi marți, 27 aprilie, cu începere de la ora 15:00, gazdă a vernisajului expoziţiei temporare „Simboluri creștine în arta populară din Olt”.

Potrivit reprezentanților instituției culturale, acest demers expoziţional constituie o invitaţie la un alt fel de lectură a satului românesc încifrat de-a lungul veacurilor în creațiile culturii populare.

„Expunerea este orientată spre religiozitatea populară, ca rezultat al spontaneității și creativității colective, al nevoii credinciosului obișnuit de a stabili cu divinul o relație simplă și directă. În centrul acestei religiozități se află Paștele. Paștele, cea mai mare sărbătoare a creștinătății a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice prin sacrificiul suprem al lui Iisus. Ea este asociată în arta populară din județul Olt cu o serie de semne și simboluri: crucea, oul, peștele, vița de vie, pomul vieții, coada de păun, etc.”, se arată într-un comunicat remis de Muzeul Județean Olt.

Dacă pentru păgâni anotimpurile erau semne ale vieţii, pentru creştini devin simbol al Învierii.

„Grădina, finicul, porumbelul sau păunul evocă paradisul ceresc. Corabia, simbol al sufletelor către lumea de dincolo devine simbolul bisericii, al sufletului pe care îl conduce spre Dumnezeu. Crucea, Mielul şi Leul sunt cele trei simboluri unice sub care este reprezentat Iisus Hristos. În iconografie, crucea îl reprezintă pe Hristos, este simbolul Său. Crucea era unul din semnele caracteristice prin care se recunoşteau adepţii creştinismului. Viţa de vie simbolizează pământul făgăduinţei. Peştele este un alt simbol al lui Iisus Hristos, reprezentat în picturile catacombelor, pe sarcofage, pe diferite obiecte, inclusiv medalioane pe care creştinii le purtau la gât. Extinderea acestui simbol este firească dacă avem în vedere că însuşi Iisus Hristos îl foloseşte în pilda năvodului. Imaginea unui peşte mare înconjurat de alţi peşti simbolizează pe Iisus Hristos în mijlocul creştinilor. Aceste simboluri creştine au fost preluate de meşterii populari şi transformate în motive decorative”, se mai arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, printre piesele expuse la expoziția temporară „Simboluri creștine în arta populară din Olt” se numără scoarțe, costume tradiționale de sărbătoare, ceramică de pe Valea Oltețului, ouă încondeiate, toate purtând peste ani, simbolurile creștine ale Învierii lui Iisus.

Expoziția va fi deschisă până în data de 30 septembrie 2021.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți