Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat luni hotărârea 46 cu privire la punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului 550/2021 pentru modificarea și completarea anexelor 2 și 3 la Hotărârea Guvernului 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 la nivelul județului. Cum toate cele 112 localități din județ au acum o rată de infectare mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, în acestea au fost dispuse măsuri mai relaxante, însă cu respectarea unor condiții. Printre ele se numără prelungirea activității operatorilor economici, dar și a celei din restaurante și cafenele, până la ora 24:00, iar în privința spațiilor din urmă capacitatea maximă de ocupare admisă poate fi și de 70%, în cazul în care clienții sunt vaccinați împotriva noului Coronavirus, dacă prezintă un test RT-PCR negativ nu mai vechi de trei zile sau dacă prezintă un test antigen rapid, tot cu rezultat negativ, nu mai vechi de o zi.
Potrivit unui comunicat remis de Prefectura Olt, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, pe baza datelor puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică, că încadrarea celor 112 localități ale judeţului sunt în limitele incidenței cumulate la 14 zile mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Pentru aceste localităţi se aplică, pe lângă măsurile prevăzute de anexele 2 și 3 din HG 531/2021, modificate și completate prin HG 550/2021, și următoarele măsuri specifice ratei de incidență:
1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 05:00 – 24:00;
2. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 05:00 – 24:00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
3. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare precum şi la terasele acestora este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 05:00 – 24:00;
4. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare precum şi la terasele acestora este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 05:00 – 24:00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spațiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 metri pătrați pentru fiecare persoană;
6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spațiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
7. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Pentru operatorii economici prevăzuți la punctele 1 și 2 se permite şi prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
Conform datelor transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, incidenţa cumulată la 14 zile în judeţul Olt, era luni de 0,45 la o mie de persoane, iar în 53 de localităţi nu a fost înregistrat nici un caz pozitiv COVID-19.