Sunt multe proiecte de investiții în județul Olt, dar și în țară, care s-au blocat, având în vedere că resursele financiare prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, din acest an, s-au epuizat. Ținând cont de acest aspect, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a declarat joi, la finalul ședinței ordinare din august, că mai sunt totuși constructori care își permit să continue lucrările, având o bază financiară solidă, însă apoi așteptă pentru a le fi decontate facturile, dar sunt și multe firme ce în prezent nu mai lucrează pe șantiere, așteptând să se deblocheze situația.
„Un exemplu concret este PNDL 2, știți foarte bine că sunt deschise șantiere în țară, iar ei au avut bani din aprilie, când s-a aprobat bugetul, până în luna iulie. Apoi s-au terminat banii, și de atunci nu fac nicio decontare pe PNDL 2, un program național în derulare la care ei nu au bani alocați. Această rectificare bugetară trebuie să fie făcută imediat, după ce s-a închis prima jumătate de an, ca să poți continua proiectele. Constructorii care își permit, pentru că au bază financiară solidă, lucrează, așteptând ca ulterior să li se deconteze. Alții care nu au acest lucru, nu au lucrat, au suspendat șantierele până vor veni acești bani, pentru că sunt în urmă cu decontările două – trei luni. Sunt exemple și în județul Olt, și în țară, situația este una generalizată, cu restanțe în ceea ce privește șantierele deschise pe PNDL 2”, a precizat Oprescu.
Sursa citată a mai apus că peobleme au și unele intituții care nu mai au bani, una dintre ele fiind chiar Direcția Generală de Asistență Socială și Peotecția Copilului Olt care nu mai are fonduri pentru ultimele două luni din anul 2021. Așa că toată lumea așteaptă rectificarea bugetară.
„La rectificarea bugetară, așteptăm și noi, a fost pusă în transparență, trebuia adoptată săptămâna trecută, nu s-a întâmplat acest lucru. Din informațiile pe care le am, înțeleg că nu se întâmplă nici săptămâna aceasta. Așteptăm cu toții, pentru că este o rectificare importantă, toată lumea are nevoie de sume de bani, pentru a putea să ducă mai departe activitatea. Deja sunt unități administrativ teritoriale care la sumele pentru handicap se apropie de final cu banii. Sunt și direcții generale ale protecției copiilor care, de luna viitoare, rămân fără bani. Sumele pe care le avem acum la DGASPC Olt ne ajung până în luna octombrie, rămânând neînchise ultimele două luni ale anului. Așteptăm cu interes această rectificare, să vedem dacă va rămâne în forma ce a fost publicată în transparență sau va suferi modificări, pentru că sunt presiuni mari de la toate ministerele și partidele din coaliție”, a adăugat șeful forului județean.