Bitcoin-ul este o monedă de mare interes pentru foarte multă lume. De la apariția sa din 2009 și până în prezent, această monedă a ajuns să valoreze în jur de 40.000$. Nu doar Bitcoin-ul a crescut, ci și restul cryptomonedelor precum Ethereum, Ripple, Stellar, VeChain etc. Mulți compară investiția în cryptomonede cu jocurile de noroc și chiar Warren Buffet a spus că nu clasifică Bitcoin-ul în aceeași clasă cu stocurile. Dacă totuși te decizi să rămâi la jocurile de noroc, poți beneficia de un bonus fără depunere magic jackpot. Există totuși câteva motive pentru care Bitcoin-ul este mai riscant și decât jocurile de noroc.
1. Bitcoin nu are reglementări
De exemplu, monedele de tip FIAT precum dolarul australian, dolarul american, euro și lira sunt reglementate de către guvern. În schimb, Bitcoin-ul nu are astfel de reglementări, motiv pentru care prezintă câteva riscuri.
Unul dintre avantajele Bitcoin-ului ești și unul dintre dezavantajele sale, și anume: descentralizarea. Cel care a creat moneda chiar după marea criză din America din 2008 a dorit să facă o moneda nouă care să nu fie afectată de bănci sau de guverne. Cu alte cuvinte, a vrut să doboare inflația. Aceeași viziune o are și astăzi moneda, motiv pentru care mulți aleg să investească în ea, întrucât statul și băncile nu sunt implicate. Până la urmă, criza din 2008 a fost din cauza băncilor, iar guvernul le-a scos din belele. Alții se tem să investească în Bitcoin din cauza că, dacă banii lor vor fi furați, ei nu îi vor mai putea recupera niciodată.
În schimb, cazinourile sunt reglementate de către statele de care aparțin, iar în ultima perioada s-au deschis foarte multe. Pariorii au astfel o garanție că pariază într-un mediu care este reglementat într-o oarecare măsură de stat.
Cryptomonedele mai mici sunt cele care au tras foarte mult piața în jos. În ultima perioada au apărut foarte multe cryptomonede, iar unele dintre acestea au reușit să înregistreze creșteri foarte mari într-un timp relativ scurt. Însă, în timp ce unele cryptomonede s-au dezvoltat, altele mult mai mici au avut menirea de a da țepe investitorilor. Există mai multe cazuri de cryptomonede apărute peste noapte care au devenit virale, iar fondatorii lor au luat banii investitorilor și i-au lăsat cu ochii în soare. Și în lumea cazinourilor au fost astfel de cazuri. Diferența este că industria cryptomonedelor este relativ nouă pe piață și s-au înregistrat multe cazuri de furturi într-un timp foarte scurt.
Manipularea cryptomonedelor este o altă problemă. Dacă un investitor deține multe cryptomonede, acesta practic poate controla prețul monedei. În momentul când acesta vinde cryptomonedele, prețul lor scade, făcându-i și pe alții să vândă. Când deja mulți s-au panicat și au vândut, investitorul va cumpăra la loc cryptomonedele la un preț mult mai mic, făcând un profit uriaș. Manipularea nu se oprește doar aici. Există anumite grupuri care folosesc aceeași tehnică pentru a crește prețul unei cryptomonede și plătesc știrile să anunțe că acea cryptomonedă va crește exponențial. Astfel, după ce prețul cryptomonedei a crescut, investitorii inițiali vând toate cryptomonedele, iar restul rămân de pagubă. La cazinourile online, astfel de manipulări nu există.
2. Bitcoin-ul este mai volatil decât jocurile de noroc
Volatilitatea se referă la diferențele de preț pe termen scurt. Acest lucru s-a observat chiar și anul acesta, când o monedă Bitcoin a valorat mai mult de 60.000$ și în decursul a doar o lună a scăzut la aproape jumătate din preț. Astfel de creșteri sau scăderi sunt foarte greu de știut dinainte.
După ce o cryptomonedă are o creștere la fel de mare ca Bitcoin-ul, multe persoane vor începe să investească în ea. Mulți se așteaptă să facă un profit rapid datorită unor astfel de fluctuații, însă realitatea este că volatilitatea poate fi foarte înșelătoare.
O asemănare între jocurile de noroc și Bitcoin este că nimeni nu știe ce se va întâmplă în viitor cu ele. Asta nu înseamnă că nu poți face profit cu ajutorul cryptomonedelor, însă este foarte greu să faci un profit în mod constant. În plus, poți face doar presupuneri despre momentul când consideri că o cryptomonedă va urca în preț sau va scădea. În schimb, la pariurile sportive ai un oarecare control și poți face preziceri pe baza unor programe software.
3. Investitul în Bitcoin este mai mult speculativ
Bitcoin-ul și stocurile au câteva lucruri în comun. În ambele te poți folosi de schimburi să investești și să faci profit. Totuși, investițiile în Bitcoin diferă față de stocuri.
Lumea cryptomonedelor se află într-o oarecare măsură în locul cazinourilor online de acum câțiva ani. Nu multă lume are încredere în tehnologia lor și în procesatoarele lor de plata. În plus, foarte mulți nu au încredere să își ofere informațiile despre card sau despre contul bancar. Până și depunerea banilor pentru a cumpăra cryptomonede este mult mai complicată față de stocuri și față de cazinouri.
Un alt lucru ce face Bitcoin-ul mult mai speculativ față de stocuri este că nu poți obține prea multe informații din interior. Bineînțeles, poți vedea echipa care lucrează la proiectul respectiv, ideea din spatele monedei și așa mai departe. Însă, nu poți vedea veniturile și profiturile celor care dețin cryptomoneda, ca în cazul stocurilor.
În plus, cryptomonedele sunt relativ noi pe piață. Sunt o industrie apărută în anul 2009, în timp ce cazinourile și jocurile de noroc au apărut cu mult timp în urmă. Lipsa de informații din domeniul cryptomonedelor îi face pe foarte mulți să fie speculativi.
Concluzie
Mulți investesc în Bitcoin chiar dacă acesta prezintă anumite riscuri. Deși cazinourile sunt o industrie mai sigură, cryptomonedele au demonstrat că au un potențial de creștere rapid. Totuși, nu poți știi niciodată când va veni o astfel de creștere. Pentru ca o investiție în Bitcoin să crească substanțial va fi nevoie să o păstrezi pe termen lung. În schimb, la cazinouri poți paria pe termen scurt, lucru care este în favoarea ta. Pariurile pe termen lung vor fi întotdeauna în favoarea cazinoului, deoarece jocurile sunt construite să funcționeze astfel.