Forcar de pestă porcină și la ferma din comuna Tufeni. Aproximativ 37.500 de porci vor fi omorâți

Este focar de pestă porcină africană și la exploatația comercială de porci din comuna Tufeni, Institutul probele de Diagnostic și Sănătate Animală confirmând acest lucru pe 3 septembrie, în urma rezultatelor de la probele care au fost prelevate din fermă. După focarele de la Constantinești, Negreni – Scornicești și Ipotești, ferma de porci de la Tufeni este a patra din județ în care, în ultima perioadă, s-au înregistrat, focare de pestă porcină. Sâmbătă, autoritățile județene s-au întrunit într-o ședință, stabilind uciderea a aproximativ 37.500 de capete suine, cel mai mare număr de porci omorâți la nivelul tuturor celor patru exploatații comerciale cu focare din județ.

„În data de 4 septembrie, la Prefectura Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Tufeni, județul Olt, unde se va aplica măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 37.500 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morți sau eliminați din focar și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale”, potrivit unui comunicat remis de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

În urma confirmării focarului de la Tufeni, zona de protecție cuprinde localitățile Tufeni, Icoana – Floru. Include, de asemenea, Fondul de Vânătoare 28 Brăneasa, FV 29 Ghimpețeni și FV 27 Icoana.

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: Icoana – Ursoaia, Corbu – Milcoveni, Ciurești, Buzești, Movileni, Șerbănești – Șerbăneștii de Sus, Strugurelu, Crâmpoia – Buta, Tufeni – Stoborăști, Barza, Ghimețeni – Ghimpețenii Noi, include FV 28 Brăneasa, FV 29 Ghimpețeni și FV 27 Icoana.

În prezent, din datele transmise de DSVSA Olt, sunt active, în județ sunt active opt focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației la Topana – unul, Leleasca – unul, Cungrea – două, Verguleasa – două, Obârșia – unul, Fălcoiu – unul și trei focare în ferme de porci din localitățile Constantinești, Ipotești și Negreni.

Sursă foto: Internet

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<