19.1 C
Slatina
sâmbătă,7 septembrie,2024

Ultimele Articole

Dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, clasat de Parchetul Olt. Au fost descinderi în Corabia și Deveselu

- Advertisement -

În urmă cu mai bine de un an și jumătate, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt au efectuat 28 de percheziții în 16 judeţe şi Capitală, într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în care s-au efectuat cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul creat bugetului de stat fiind de peste 10 milioane de lei. Descinderile au avut loc la sediul și punctele de lucru ale societății comerciale Alcedo, cel mai mare furnizor de pesticide, semințe și îngrășăminte din România, deţinut în prezent de grupul japonez Sumitomo Corporation, şi domiciliile unor persoane fizice, iar în Olt au fost doar două din cele 28, una fiind în orașul Corabia și una în comuna Deveselu. Reprezentanții Alcedo anunță că în urmă cu aproape două luni dosarul în cauză a fost clasat.

Potrivit reprezentanților societății din România, în data de 4 august 2021 Parchetul de Olt a emis ordonanța 200/P/2018 prin care a dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, reținând că: operațiunile de vânzare efectuate veniturile realizate sunt înregistrate în actele contabile ale societății; nu au fost identificate nici măcar indicii ale săvârșirii infracțiunii de spălare de bani.

„Dosarul penal în care, în data de 26.02.2020, polițiștii SICE din cadrul IPJ Olt, cu sprijinul DICE – IGPR și al polițiștilor de investigare a Criminalității Economice din țară, au efectuat 28 de percheziții, pe raza a 16 județe și a municipiului București, la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice, dosar în care se efectuau la acel moment cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, cu privire la neînregistrarea în contabilitate a unor tranzacții în valoare de aproximativ 79.796.000 lei, a fost clasat prin ordonanța prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care a constatat că societatea respectivă a înregistrat în contabilitate toate operațiunile comerciale și nu a fost identificat nici măcar un indiciu că s-au spălat sume de bani. (…)”, transmit reprezentanții Alcedo printr-un comunicat de presă.

Legat de aceste descinderi, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a remis la acea dată următorul comunicat de presă: „(…) Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2013 – 2016, o societate comercială nu ar fi înregistrat în evidența contabilă toate livrările către beneficiari, în suma de peste 10.796.000 de lei, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit și a TVA-ului către bugetul de stat. De asemenea, reprezentanții societății respective ar fi declarat achiziții în valoare de aproximativ 69.000.000 de lei, care nu ar fi fost recunoscute de societățile partenere, denaturând astfel baza impozabilă, în scopul sustragerii de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat (…)”.

În urma perchezițiilor de atunci, s-au ridicat mai multe documente de evidenţă contabilă şi calculatoare, iar două încăperi pline cu documente au fost sigilate. 

Sursă foto: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți