23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Magistrații Tribunalului Olt au dispus începerea judecății cauzei pe fond în procesul lui Ioan Ciugulea, acuzat de luare de mită

- Advertisement -

Dosarul în care Ion Ciugulea, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, este acuzat de luare de mită de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, se află de ceva timp pe masa magistraților Tribunalului Olt. Vineri, 24 septembrie, instanța de judecată s-a pronunțat cu privire la cererile și excepțiile invocate de inculpat, acestea fiind respinse de judecătorul de cameră preliminară. Magistrații au dispus începerea judecății cauzei pe fond în procesul lui Ciugulea, însă decizia acestora nu este definitivă și poate fi contestată.

Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpatul Ciugulea Ioan ca neîntemeiate. În baza art. 342 C.P.P. raportat la art. 36 alin. 1 lit. a CPP şi art. 41 alin. 1-2 CPP constată competenţa funcţională, materială şi teritorială a Tribunalului Olt în soluţionarea prezentei cauze penale. În baza art. 346 alin. (2) C.P.P. constată: – legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 216/P/2019, emis de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Națională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, la data de 23 februarie 2021, privind pe inculpatul Ciugulea Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1, rap. la art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.p. – legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. În baza art. 346 alin. (2) teza finala C.P.P. dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Ciugulea Ioan. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare (…)”, se arată în soluția pe scurt a judecătorilor olteni.

Potrivit comunicatului de presă remis de DNA la începutul lunii martie 2021, inculpatul Ioan Ciugulea, în calitate de funcționar public, respectiv vicepreședinte al CJ Olt și în același timp președinte al comisiei de evaluare a ofertelor constituită în scopul atribuirii unui contract de achiziție publică de Consiliul Județean, în primăvara anului 2012, ar fi acceptat promisiunea remiterii unor sume de bani, formulată indirect de reprezentanții firmei ce realiza executarea contractului, în schimbul asigurării că acel contract se va derula în bune condiții și pentru ca plățile să fie făcute la timp și fără probleme.

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean a primit, transmit anchetatorii, aproximativ 310.000 de lei în două tranșe.

„Pentru plata mitei, reprezentanții societății comerciale care executa contractul ar fi simulat un circuit fictiv cu mai multe societăți comerciale, subcontractante. Aceste societăți ar fi supraevaluat serviciile prestate în derularea unor contracte preexistente. Astfel, în perioada septembrie 2012 – martie 2013, inculpatul Ioan Ciugulea ar fi primit efectiv suma de 309.002 lei din mita a cărei promisiune o acceptase anterior, astfel: suma de 150.000 lei ar fi fost virată prin două transferuri bancare efectuate în baza unor operațiuni comerciale fictive, din conturile bancare ale unei societăți comerciale (subcontractantă a societății comerciale căreia îi fusese atribuit proiectul) în conturile bancare ale altei societăți comerciale (deținute de inculpat); suma de 159.002 lei ar fi fost virată la cererea inculpatului Ioan Ciugulea, în perioada 6 septembrie 2012 – 25 martie 2013, din conturile aceleiași societăți comerciale către o firmă de la care societatea deținută de inculpat ar fi cumpărat materiale de construcții”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.

Anchetatorii mai spun că nu s-au luat măsuri asiguratorii întrucât nu au fost identificate bunuri imobile pe numele fostul vicepreședinte al CJ Olt, Ioan Ciugulea, și nici bunuri mobile de valoare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți