18.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Klaus Iohannis a convocat consultări cu partidele joi, de la ora 11

- Advertisement -

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni, pentru joi la ora 11, după respingerea la vot a Guvernului Cioloș. Administrația Prezidențială urmează să anunțe orele stabilite pentru fiecare partid.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de domnul Dacian Cioloș. În consecință, în temeiul prevederilor art.85 alin 1 și ale art. 103 alin 1 din Constituția României, Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie a.c., începând cu ora 11.00”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 de voturi „pentru” din necesarul de 234 de voturi pentru învestitură. Potrivit unor surse, în afară de cei 78 de parlamentari ai USR (doi au fost absenți) ar fi votat zece parlamentari de la PNL și minorități.  

„Din acest moment mingea se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Dacian Cioloș, după ce a fost respins în Parlament. Întrebat despre refacerea coaliției în jurul PNL, condus de Florin Cîțu, Cioloș a răspuns: „Cîțu e non-soluție”.

Președintele PNL Florin Cîțu a scris, miercuri, un mesaj pe Facebook, imediat după respingerea Guvernului Cioloș în Parlament, în care spune că „România are nevoie urgentă de un guvern” și că acesta poate fi format „în jurul Partidului Național Liberal”. 

Premierul demis spune că „se poate face foarte rapid” un guvern și că PNL va acționa „cu maturitate și cu responsabilitate”.

În lipsa unei înțelegeri cu USR, PNL ar putea încerca instalarea unui guvern minoritar condus de Florin Cîțu, cu voturi de la PSD. Însă, social decmorații spun că nu vor susține un astfel de executiv. O a doua respingere a unui premier desemnat de președinte deschide calea alegerilor anticipate, deși toți actorii politici sunt de acord că este greu de ajuns la anticipate.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți