13.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Dosarul Revoluției, restituit la procurori pentru refacerea anchetei. Asociația Inițiativa pentru Justiție cere demisia șefului Secției Parchetelor Militare

- Advertisement -

Dosarul Revoluţiei, în care până acum nu s-a dat nici o soluție definitivă, va ajunge din nou pe masa procurorilor militari, pentru a fi refăcut rechizitoriul, decizia fiind luată miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sunt aproximativ 32 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și mai bine de doi ani de când dosarul a fost trimis în judecată. Având în vedere hotărârea definitivă luată de Înalta Curte, Asociația Inițiativa pentru Justiție cere public demisia magistratului Pițu, șeful Secției Parchetelor Militare.

„Asociația Inițiativa pentru Justiție ia act de decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost respinsă ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, hotărând restituirea dosarului Revoluției la unitatea de parchet, respectiv Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În aceste condiții în care Instanța Supremă a constatat existența unor nulități absolute și a exclus probe, aspect ce denotă încălcarea normelor procesual penale, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită public demisia șefului Secției Parchetelor Militare, magistrat Cătălin Ranco Pițu. Totodată, raportat la gravitatea momentului, Asociația cere Ministrului Justiției, în exercitarea prerogativelor legale să demareze procedura de revocare a șefului Secției Parchetelor Militare, în paralel cu exercitarea unui control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond”, se arată într-un comunicat remis de Asociație.

De asemenea, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluției de restituire, în conformitate cu ordinele în vigoare și stabilirea imputabilității acestei soluții.

„Este datoria legală și morală a Procurorului General și a Ministrului Justiției să stabilească dacă au existat culpe, neglijențe ori rea-voință în instrumentarea celui mai important dosar din punct de vedere istoric, cu care a fost investit Ministerul Public, urmare a evenimentelor din 1989. Totodată, în contextul în care Statul Român se află în pragul plății unor uriașe despăgubiri ca urmare a imposibilității soluționării acestui dosar, așa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră ca absolut esențială stabilirea culpelor pentru ca celor vinovați de acest eșec să le poată fi angajată răspunderea juridică”, se mai precizează în comunicat.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a venit miercuri cu noi precizări privind Dosarul Revoluției, ce a avut loc acum aproape 32 de ani.

Încheierea din data de 10 noiembrie, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația PÎCCJ și a hotărât restituirea dosarului către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului, a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum și înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate. Procurorii vor examina motivarea încheierii, precum și probele rămase câștigate cauzei, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluționării dosarului și refacerii rechizitoriului. Obiectivele dezvoltate în încheierea motivată vor fi avute în vedere la soluționarea cauzei, după înlăturarea înscrisurilor reținute de ÎCCJ că nu pot fi folosite în cadrul procedurii. În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului  (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenței internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale”, se precizează în comunicatul Parchetului.

Deși Dosarul Revoluției din ’89 a fost trimis în judecată acum mai bine de doi ani, în urmă cu un an instanța de judecată avea să-l restituie procurorilor militari în vederea refacerii anchetei, sentința nefiind una definitivă. Fostul preşedinte Ion Iliescu, care până acum nu a fost la niciun termen de judecată din proces, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt cei cercetați în acest dosar, fiind acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți