10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Costul unui examen trichineloscopic începe de la 25 de lei. Carnea de porc poate fi testată în mai multe puncte din Olt

- Advertisement -

Pentru a preveni posibilele îmbolnăviri sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, reprezentanții Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt vin în preajma sărbătorilor de iarnă, când în gospodării cetățenii sacrifică porcii în mod tradițional, cu o recomandare adresată consumatorilor și anume aceea de a efectua testul trichineloscopic. Costul testării cărnii de porc începe de la 25 de lei, iar oltenii pot face teste în mai multe puncte din municipiile Slatina și Caracal, orașele Balș, Corabia și Drăgănești Olt, dar și direct la medicii veterinari de liberă practică din mediul rural.       

Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave.

Acesta este și motivul pentru care reprezentanții DSVSA Olt solicită efectuarea examenului trichineloscopic, testarea putând fi făcută în mai multe puncte din județ, dar și la medicii veterinari de la țară. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci n.r.), iar costul unui test începe de la 25 de lei.

„Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 25 de lei (trichineloscopie directă) și 90,44 de lei (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci”, transmite Direcția Sanitară Veterinară Olt.

În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică prin consumul de carne de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinellei Spiralis, reprezentanții DSVSA îi anunță pe cetățeni că acest examen se poate efectua, atât în cursul săptămânii (între orele 08:00 – 18:00), cât și în zilele de sâmbătă (între orele 08:00 – 16:00) și duminică (între orele 08:00 – 14:00), în perioada 29 noiembrie – 30 decembrie, în următoarele locaţii: CSVSAO Slatina – în incinta pieţelor agroalimentare Zahana şi Frații Buzești; CSVSAO Balș – în incinta Pieţei Agroalimentare, CSVSAO Caracal – vizavi de Piaţa Agroalimentară, CSVSAO Corabia și CSVSAO Drăgănești Olt. Cetăţenii se mai pot adresa pentru efectuarea examenului trichineloscopic direct şi la medicii veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru, în cadrul circumscripţiilor de asistenţă sanitară veterinară.

Reprezentanții direcției au și câteva sfaturi pentru consumatorii cărnii de porc din județ: „Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar confirmarea că la examenul pentru Trichinella Spiralis rezultatul este negativ. Efectuarea trichineloscopic se poate solicita la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) aflate în incinta piețelor agroalimentare autorizate la nivelul județului Olt. Informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella Spiralis)”.

Recomandările Direcției Sanitară Veterinară pentru olteni mai sunt: „Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefoanele 0372.735.838, fax 0249.416.726 –  DSVSA Olt”, se mai arată într-un comunicat remis de instituție.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, mai arată DSV Olt.

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți