12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

25 de specii de păsări nu mai pot fi vânate în România, după o decizie judecătorească. Pe listă sunt ciocârlii, coțofene sau grauri

- Advertisement -

25 de specii de păsări nu mai pot fi vânate în România în urma unei decizii a judecătorilor Curții de Apel București. Ei au admis o cerere făcută în acest sens de o asociație pentru protecția naturii, demers susținut și de alte organizații.

Ca urmarea deciziei instanţei, nu mai poate fi vânată niciuna dintre speciile la care se face referire, respectiv: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguştiuc, ieruncă, lişiţă, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliţă, raţă mare, raţă mică, raţă moţată, raţă sunătoare, sitar de pădure, stăncuţă, sturz de vâsc, sturz cântător şi turturică.

Astfel, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea pentru sezonul 2021 – 2022 a cotelor de vânătoare pentru cele 25 de specii de păsări.

Decizia, care vine după o acţiune în instanţă deschisă de Asociaţia OTUS, nu este definitivă, dar este executorie şi se aplică de la momentul pronunţării, respectiv din data de 26 noiembrie 2021. Demersul asociaţiei a fost susţinut de Federaţia Coaliţia Natura 2000 şi Asociaţia Declic.

„Societatea Ornitologică Română a atras atenţia de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor stabileşte cotele de vânătoare nu are o bază ştiinţifică. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă şi bazată pe date ştiinţifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere productivitatea şi mortalitatea ca indicatori ai ratei de supravieţuire a acestor specii astfel încât să fie asigurată capacitatea de refacere a populaţiilor speciilor admise la vânătoare”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea, citat de Aerpres.

La rândul său, Roxana Pencea Brădăţan, coordonatoare campanii Declic, a afirmat: „Vom continua să susţinem în instanţă demersurile Asociaţiei OTUS până la anularea definitivă a acestui ordin infam. Păsările din ţara noastră trebuie protejate de vânătoarea excesivă, în caz contrar statul român va deveni complice la extincţia unor specii de păsări aflate pe cale critică de dispariţie”.

Curtea de Apel Târgu Mureş dispune de urgenţă, pentru al doilea an consecutiv, suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.

„Acest rezultat atrage încă o dată atenţia asupra faptului că este imperativ ca aceste cote să se bazeze pe fundamente ştiinţifice solide. Această victorie va asigura încă un sezon de vânătoare linişte păsărilor de interes cinegetic, dar suntem conştienţi că mai avem un hop mare în cale: modificarea Legii 407/2006. Această modificare a fost atacată la CCR deoarece, la fel ca ordinul în cauză, acest act normativ nu are la bază fundamentarea ştiinţifică. Prin această cale facem, din nou, un apel către preşedintele României să acţioneze în beneficiul Naturii şi nu împotriva ei, să aibă curajul de a retrimite legea în Parlament pentru reexaminare”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Grupul Milvus, Papp Tamas.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți